2007. augusztus 31., péntek

Dávid ellenségei előtt

DÁVID ELLENSÉGEI ELŐTT
2Sám 16:1-23


▄▀ Sokat szolgáltam köztetek az előadások fordításával, esténként, és most újra ide kell állnom... Jóllehet úgy vélem, hogy Isten üzenetét (talán) jobban el tudnátok fogadni valaki mástól, mégsem utasítottam el a felkérést, mert már régebben elhatároztam, hogy mindenütt, ahol alkalom nyílik az igehirdetésre, azt meg fogom ragadni.
▄▀ Az előző igékben (15:13-37) – Dávid találkozik három barátjával: Ittai, Sádók és Khúsai.
▄▀ Az itteni igében (16:1-23) – Dávid találkozik három ellenségével: Siba (1-4), Sémei (5-14) és Akhitófel (20-23). (Közben Khúsairól is szó van [15-19], de ő nem ellenség...).
▄▀ Legyen szó tehát az Úr felkentjeinek ellenségeiről, és úgy általában, az Úr ellenségeihez tartozó lelkületről, még akkor is, ha ezek épp a felavatott lelkipásztorok szívében találnak helyet...
▄▀ - Absolon Isten ellen (is) lázad! Dávid annak idején nem merte felemelni kezét az Úrnak felkentje ellen!
● 1Sám 24:6-7 – „6 (24:7) És monda az ő embereinek: Oltalmazzon meg engem az Úr attól, hogy ily dolgot cselekedjem az én urammal, az Úrnak felkentjével, hogy kezemet felemeljem ellene, mert az Úrnak felkentje ő. 7 (24:8) És megfedte Dávid kemény szókkal embereit, és nem engedte meg nékik, hogy Saul ellen támadjanak.”
● 1Sám 26:9-11 – „9 Dávid azonban monda Abisainak: Ne veszesd el őt! Mert vajon ki emelhetné fel kezét az Úrnak felkentje ellen büntetlenül?! 10 És monda Dávid: Él az Úr, hogy az Úr megveri őt! Vagy eljön az ő napja és meghal, vagy pedig harcba megy és ott vész el! 11 Távoztassa el azért az Úr tőlem azt, hogy kezemet az Úrnak felkentje ellen emeljem, hanem csak vedd a dárdát, mely feje mellett van, és a vizes korsót, és menjünk el.”
▄▀ Mikor Dávidról beszélünk, akkor a Dávid Fiára is utalnunk kell... Ha pedig Jézusról van szó, akkor az ő követőiről is szó van:
● Jn 5:23b – „23 Hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, miként tisztelik az Atyát. A ki nem tiszteli a Fiút, nem tiszteli az Atyát, a ki elküldte őt!”
● Lk 10:16 - „16 A ki titeket hallgat, engem hallgat, és a ki titeket megvet, engem vet meg; és a ki engem vet meg, azt veti meg, a ki engem elküldött.”
▄▀ Az áhítaton hallott kígyótaposás folytatása ez... Szellemei erők harcolnak ellenünk... a mi ellenségeink is számosak és különbözőek, mint Dávid esetében.

I. A hízelgő, kétszínű ellenség (Siba - 1-4)
▄▀ Vajon nem szeretetlenség Sibát ellenségnek tekinteni? Igaz ez akkor is, ha szamarak, kenyerek, gyümölcsök, bor van kízéserében, ajándékul...
● A lelkipásztornak is hízelegnek ellenségei! Van, amikor a bizottságból hízelegnek némelyek… máskor a fenyített tagok közül… Van, amikor a prédikációja miatt mondanak hízelgő szavakat… Máskor adománnyal… segítéssel hízelegnek… Ne higgy nekik! Ez mind ellenség! Megtapodni való kígyó!
▄▀ Hol volt Méfibóset? A Siba válasza - 3b: „Felele Siba a királynak: Íme, Jeruzsálemben maradt, mert azt mondja: Visszaadja ma nékem Izráel háznépe az én atyámnak országát.”
● Siba hazudik. Lásd: 19:24-30. „24 Méfibóset is, Saulnak fia eleibe jött a királynak, és sem lábait, sem szakállát meg nem tisztította, sem ruháját meg nem mosatta attól a naptól fogva, hogy a király elment, mindaddig a napig, amelyen békességgel haza jött. 25 És történt, hogy mikor Jeruzsálemből kijött a király elébe, azt mondta néki a király: Miért nem jöttél el velem Méfibóset? 26 És ő így felelt: Uram király, az én szolgám csalt meg engem; mert azt mondta a te szolgád: Megnyergeltetem a szamarat, és felülök rá, és elmegyek a királlyal; mert sánta a te szolgád. 27 És rágalmazott engem, a te szolgádat az én uram, a király előtt; de az én uram, a király olyan, mint az Istennek angyala: azért cselekedjél úgy, amint néked tetszik! 28 Mert jóllehet az én atyámnak egész háznépe csak halált érdemelt volna az én uramtól, a királytól, mégis a te szolgádat azok közé helyezted, a kik asztalodnál esznek. Azért micsoda követelésem és micsoda kérésem volna még a király előtt? 29 Monda néki akkor a király: Mi szükség többet szólnod? Én megmondottam, hogy te és Siba osztozzatok meg a jószágon. 30 És monda Méfibóset a királynak: Elveheti az egészet, csakhogy az én uram, a király békességben haza jöhetett.”
▄▀ Dávid gyorsan határoz: átadja a tulajdonjogot - 4a.: „És monda a király Sibának: Íme, minden a tied legyen, valamije volt Mefibósetnek.” Dávid ezt elsiette.
● Pedig rájöhetett volna, hogy Méfibóset nem reménykedhet a trónban, amikor Absolon lázad... Absolon a dús hajú, tetőtől talpig ép és szép szupersztár, a fiatalok és egész Izráel kedvence... Hasonlítsd össze Absolont a mindkét lábára sánta Méfibósettel… Kinek van több esélye a trónra… Siba hazudik!
▄▀ Íme, egy ember, aki mindig talpra esik, mint a macska. Akár így fúj a szél, akár úgy… Pragmatikus, kétszínű, meggazdagodni akaró ember...
● Ő nem ment el Dáviddal... 19:17-18. A zavarosban halászik. Meg akar gazdagodni. Alkalom-kereső ember – vigyázz az ilyenekre! Ezek Krisztus keresztjének ellenségei! Itt nem alázatról, önzetlenségről, közösségvállalásról, szeretetről, Krisztusi lelkületről van szó, hanem harácsolásról, anyagiasságról, testiességről… Irigységről, gonoszságról!
● A baj az, amikor mindez helyet kap a lelkipásztorok szívében is! Ha így lenne, ellenségévé válhatsz az evangéliumnak és Krisztus keresztjének! Vigyázz!
● Emlékezz Géházira, Anániásra és Safirára, valamint Simon mágusra! Ebben is Jézus a példaképünk: Neki nem volt pénze, vagyona, még háza sem! De megígérte övéinek, hogy gondot visel róluk! Ezért mondhatta Pál, hogy tud szűkölködni is...

█ █ II. A nyilvánvaló, átkozódó ellenség (Sémei - 5-14)
▄▀ Bahurimban kitör egy átok-vulkán egy emberből... Itt nincs alattomosság, hízelgés, kétszínűség… Itt látható, egyértelmű, nyilvánvaló ellenségről van szó.
● Simei Saul leszármazottja. Vádol, kővel dobálózik, port és sarat dobál... Olvassuk el az 5. 6. 13. verset: „5 Elméne azután Dávid király Bahurimig, és íme, onnan egy férfi jött ki a Saul nemzetségéből való, kinek neve Sémei vala, Gérának fia, és kijövet szidalmazta őket. 6 És kővel hajigálta Dávidot és Dávid királynak minden szolgáit, jóllehet az egész nép és az erős férfiak mindnyájan az ő jobb és balkeze felől voltak. 13 És ment Dávid és az ő népe az úton, Sémei pedig a hegyoldalon átellenében menve, mentében átkozódik és köveket hajigált ő ellenébe, és port szórt.”
▄▀ Ez az ember sohasem hitte Dávid ártatlanságát! Megragadta az alkalmat (minden alkalmat megragad!), hogy ellenséges véleményének hangot adjon… Talán akad még, akit megnyerhet a maga pártjára…
● Azonban Dávid ártatlan volt Isbóset meggyilkolásában - 2Sám 4:5: – „„5 Elmenének azért a Beerótbeli Rimmonnak fiai, Rékáb és Bahana, és bemenének Isbósetnek házába, mikor a nap legmelegebb volt és ő déli álmát aludta…” Dávid megöltre Rékábot és Baanát… Levágta kezeiket és lábaikat, és felakasztotta őket Hebronban.
● Az Abner meggyilkolásában sem volt része - 2Sám 3:26-28: - „ 26 És kimenvén Joáb Dávidtól, követeket küldött Abner után, kik visszahozták őt a Sira kútjától; Dávid azonban nem tudta. 27 Visszajövén Abner Hebronba, félreszólította őt Joáb a kapu között, mintha titokban akarna vele beszélni, és általütötte ott őt az ötödik oldalbordájánál, és meghalt Asáelnek, a Joáb atyjafiának véréért. 28 Mely dolgot minekutána megtudott Dávid, monda: Ártatlan vagyok én és az én országom mindörökké az Úr előtt, Abnernek, a Nér fiának vérétől.”
▄▀ Sémei szerint azonban biztos, hogy Dávid volt az értelmi szerzője mindkettőnek... Ő azt hiszi, hogy pontosan tudja, hogy mi történik! Kész elmélete van az ilyennek – van, amikor a hajad is az égnek áll az elméletei miatt…
▄▀ Abisai hamarabb megelégelte. Dávid azonban, éppúgy, mint Dávid Fia, türelmesen válaszol... Dávid tudja, hogy mit érdemel, és békessége van. „Talán...” „Meglehet...”
▄▀ Mit tanulunk ebből?
● Az Abisai lelkület sem Krisztusi! Ezt a kígyót is megtapodni kell. Ugyanez lakozott a Zebedeus fiaiban, amikor tüzet akartak kérni egy samaritánus falura... (Nem tudták minémű lélek lakott bennük...) Vagy Józsuéban, amikor a Mózes tekintélyét védte... (Lásd: 4Móz 11:28) Ne legyen semmi közöd az Abisai lelkülethez!
● Nem kell minden vádra visszavágnod! Isten embere nem fizet ugyanazzal a pénznemmel. Szeresd ellenségedet is! Imádkozz értük! Ezt a Dávid Fia bemutatta, hogyan kell tenni. Nem te, hanem Isten fog igazolni, ha szolgája vagy!
● Ne félj a nyílt ellenségeidtől sem! Istennek gondja van rájuk. Isten a fenyítékben is szeret! Örökkévaló szeretettel szeret.
● A bűnnek következménye van. A Betsabéval és Úriással titkon elkövetett bűn büntetése napvilágnál történik, mások füle hallatára… 12:10-12 -- 16:20-22. A Nátán által megjövendölt büntetés beteljesedett.
● 1Pt 3:8-10 „8 Végezetre mindnyájan legyenek egyértelműek, rokonérzelműek, atyafiszeretők, irgalmasak, kegyesek: 9 Nem fizetvén gonosszal a gonoszért, avagy szidalommal a szidalomért; sôt ellenkezőleg áldást mondván, tudva, hogy arra hivattatok el, hogy áldást örököljetek. 10 Mert a ki akarja az életet szeretni, jó napokat látni, tiltsa meg nyelvét a gonosztól, és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot: 11 Forduljon el a gonosztól, és cselekedjék jót; keresse a békességet, és kövesse azt. 12 Mert az Úr szemei az igazakon vannak, és az ô fülei azoknak könyörgésein; az Úr orcája pedig a gonoszt cselekvőkön.”

█ █ █ III. A volt barát, most áruló ellenség (Akhitófel - 15-23)
▄▀ Akhitófel az ÓSz Júdása. Van, amikor a legközelebbi barátod, munkatársad válik ellenségeddé!
● Khúsai Dávidról beszél, de Absolon ezt önmagára értette... (18) „Akit az Úr és ez a nép választ, és az Izráelnek minden fiai: azé leszek és azzal maradok.”
▄▀ Aki megölte Amnont paráznaságáért, most ugyanazt műveli! 16:22 (13) Álszent, pragmatikus politikus…
● Az ilyen el akarja tenni Isten felkentjét láb alól… Barátokra talál további árulókban.
● Sajnos, vannak barátok, akik elárulták Krisztus ügyét, talán egy jobb megélhetésért, talán dicsőségért, vagy élvezetekért… Ezek nem barátaid többé, hanem ellenségeid. Ezek nem a Krisztus táborához tartoznak! Ki a barátaid? Te milyen tanácsot adsz? Ne légy Akhitófel!
● De az Úr parancsára történik ez is. Még az árulás is Isten kezében van! Semmi és senki nem vehet diadalmat a gyülekezeten. A pokol kapui sem! Felettébb diadalmaskodunk Az által, aki minket szeretett!
▄▀ Róm 8:33. „33 Kicsoda vádolja az Isten választottait? Isten az, a ki megigazít.”

Befejezés:
▄▀ 2Kor 6:3-10. „3 Senkit semmiben meg ne botránkoztassunk, hogy a szolgálatunk ne szidalmaztassék: 4 Hanem ajánljuk magunkat mindenben, mint Isten szolgái; sok tűrésben, nyomorúságban, szükségben, szorongattatásban, 5 Vereségben, tömlöcben, háborúságban, küszködésben, virrasztásban, böjtölésben, 6 Tisztaságban, tudományban, hosszútűrésben, szívességben, Szent Lélekben, tettetés nélkül való szeretetben, 7 Igazmondásban, Isten erejében; az igazságnak jobb és bal felől való fegyvereivel; 8 Dicsőség és gyalázat által, rossz és jó hír által; mint hitetők, és igazak; 9 Mint ismeretlenek, és mégis ismeretesek; mint megholtak, és ím élők; mint ostorozottak, és meg nem öltek; 10 Mint bánkódók, noha mindig örvendezők; mint szegények, de sokakat gazdagítók; mint semmi nélkül valók, és mindennel bírók.”

1 megjegyzés:

magvető írta...

Ez most nagyon nekem szólt...
Hála érte az Úrnak, és az Ő szolgájának!
Köszönöm: Zimányi P.Erzsébet