2013. április 12., péntek

Rick Warren, a kritikusok és az Isten Fiának reménysége


Mark Driscoll


 
Ezen a héten lesz Mathewnak, Rick Warren fiának a temetése. A 27 éves hívő fiú elvette saját életét a múlt héten, a depresszióval folytatott harcát követően, amely még gyermekkorában kezdődött.

Először a barátaim révén hallottam erről a tragédiáról, mint például Perry Noble lelkipásztortól. Amikor a hír eljutott hozzám, a fejemet fogtam a sokkhatás miatt, és sírni kezdtem a barátomért, Rickért és családjáért, valamint a gyülekezetért. A tavaszi kisvakáció közepén Grace-szel, a feleségemmel, és öt gyermekünkkel voltam együtt, és jól éreztük magunkat.

Idősebb lányom, a 15 éves Ashley épp a közelben volt, amikor megkaptam a halálhírt, és mivel látta, hogy sírok, odajött, hogy vigasztaljon és lássa, mi baj. Elmondtam neki, hogy mi történt, és azt mondtam neki, hogy a Sátán gyűlöli a lelkipásztorok gyermekeit, és néha könyörtelenül támadja őket. Azt mondtam neki, hogy szeretem őt, és megcsókoltam a homlokát. El sem tudtam képzelni, mit élhettek át Rick és Kay Warren abban a pillanatban.

Grace és én imádkoztunk a Warren családért és a gyülekezetért, aztán tájékoztattam a gyermekeinket arról, ami történt, hogy ők imádkozhassanak. Majd sms-eztem az elöljáróknak, Dave Bruskas és Sutton Turner lelkipásztoroknak, közölve velük a hírt, hogy imádkozhassanak ők is a barátainkért a Saddleback gyülekezetből. Üzenetemben közöltem, hogy a bírálók és ellenségeskedők gyűlölete özönleni fog, hogy az „irracionális” és „démoni” lesz.

Tudtam, hogy jönni fog: Méreg. Gyűlölködés. Vádaskodás. Gonoszság.

A szívem elszorult, tudva, hogy ezzel micsoda szomorúság társul még az úgy is elképzelhetetlen gyászhoz.  És ez meg is történt. Még az én Facebook oldalamon is megtörtént, pedig csak annyit közöltem: „Könnyezve és imádkozva öleljük 5 gyermekemmel együtt Rick Warrent és családját, akinek 27 éves fia meghalt. Imádkozzatok, kérlek, a családjáért és gyülekezetéért.” Legtöbben a hívők közül kedvesen válaszoltak, azt ígérve, hogy imádkoznak értük. Azonban néhányan csúnya dolgokat mondtak, amiket itt nem ismételek meg. Nem egyedi esetről van szó.

Egy friss Google keresés a „Matthew Warren” névre rámutatott egy üzleti folyóiratban megjelent cikkre, amelyben spekulációkat közöltek arról, hogy a fiú bizonyára homoszexuális volt. Majd egy ateista ítélkezett a Warren családról, hogy egyáltalán joguk van-e gyászolni, ha ők hisznek Jézusban és a mennyországban. Egy paranormális cikk azt magyarázta, hogy Matthew a Rák érzelmi égöv alatt született, és szülei bizonyára mellőzték az ő érzelmi szükségleteit… Többek között ezek voltak a legnépszerűbb keresési eredmények között.

Az USA Today, The Los Angeles Times, The Christian Post, és sok más hírügynökség beszámolt az irracionális és gyűlölködő áradatról. Rick lelkipásztor a Twitteren és Facebookon keresztül egy kis bepillantást engedett saját fájdalmába, amikor azt írta: „Gyászolni nehéz. Gyászolni, mint közéleti személyiség, még nehezebb. Gyászolni, miközben gyűlölködőink ünnepelnek fájdalmunk felett, a legnehezebb…”

Bárkinek, akinek egy csöppnyi lelkiismerete van, gyászolnia kellene amiatt, ahogyan Rick lelkipásztort és családját kezelték sokan életüknek ezen legnehezebb időszakában. És bárki, aki együtt utazott valakivel, aki mentális betegséggel vagy depresszióval küzdött valaha, tudja, hogy ez hihetetlenül bonyolult és kiszámíthatatlan dolog, és dacol az egyszerű diagnózissal és kezeléssel. Csak Isten látja világosan a test anyagcseréjének, az elme működésének és a lélek reménységének kölcsönhatását, mivel mindezt tönkretette a bűn, ahogy belépett a világba.

De miért?

Miért tetőzik annyi gonoszság azokra, akik a legszeretetteljesebb, legbátorítóbb, és legönzetlenebb emberek, akiket valaha is ismertem egész életemben? A barátom, aki üzenetet küld, és azt mondja, hogy szeret, imádkozik értem, és tudni szeretné, hogy van-e valami, amit tehetne még, hogy szolgálatomra legyen? A barátom, aki nem csak beszélt az első Resurgence konferenciánkon, hanem akár egy órát is eltöltött azzal, hogy megölelje szinte mindegyik embert, akik azon részt vettek? A barátom, aki az évek során többször is megkérdezte, hogy van-e a fiatalok között olyan vezető, akiket bátoríthatna, és akik felé szolgálhatna?

Háromféle ember támadja Rick lelkipásztort.

1. Emberek, akik nem értenek egyet vele

Rick Warren egyike a legismertebb hívőknek, akik ma élnek. Emberek, akik nem szeretik (vagy épp gyűlölik) a hívőket, megvetik őt is, mert a hívők hitének képviselőjét látják benne. Legtöbben ezek közül nem keresztyének. Ez érthető. Minél több embert befolyásolsz, annál több ember fog gyűlölni. Itt ilyen megfeleltetés van. Ha 10 embert befolyásolsz, egy ellenkezni fog veled. Ha befolyásolsz 1 millió embert, 100.000-en fognak ellenkezni veled. Ahogyan Rick lelkipásztor mondta nekem egyszer: „Ha kihívod a támadókat, el kell szenvedned a lövéseiket.” („If you call the shots, you take the shots.") Ez az az ár, amit a vezetőknek fizetniük kell, hogy a Jézus üzenetét továbbadhassák.

2. Emberek, akik tévesen úgy vélik, hogy tudják, hogy ő mit hisz

Ezek az emberek gyakran jó szándékúak, de rosszul tájékozódtak. Ahelyett, hogy elolvasnák hitelvi állásfoglalásukat a gyülekezet honlapján, ahonnan felfedezhetnék, mit is hisznek, inkább bizarr töredékeket gyűjtenek össze, különböző kontextusból kiragadott, szélsőséges „tisztánlátók” véleményeit, akiknek nincs sem teológiai hitelük sem kutatási integritásuk. Így a rágalmazás vádja alá kerülnek olyan hazudozó, félénk és hiszékeny emberek, akik rajokban vonulnak ki valamelyik „anyaméh” parancsára, hogy online fullánkjaikkal mérgezzenek. Én öntudatosan kerülöm az ilyen és pornó honlapokat, hasonló okok miatt: rettenetes mocskot tartalmaznak és romba döntik az életeket.

Nem is olyan régen, a TV csatornáin keresgéltem, amikor belebotlottam egy jól ismert tele-evangélista előadásába, ahol megálltam, csak azért, mert hallottam a Rick Warren nevét. A házigazda egy bombasztikus „Christlam”-nak nevezett valamiről beszélt, ami nyilvánvalóan az utolsó idők megtévesztése volt, összeházasítva a kereszténységet az iszlámmal egy nagy világvallássá, hogy megtévessze a választottakat is. Egy szórakoztató Saturday Night Live komédia lett volna, ha nem lett volna szomorúan igaz és gúnyos játék Jézus Krisztussal, amelyről Rick lelkipásztornak világos véleménye volt. Ez csak egy példa az irracionális bolondok értelmetlenségének parádéjáról, akik felvonultak ellene.

3. Emberek, akik irigyek

Jézus testvére, Jakab, beszél a „keserű irigységről és civódásról” (Jak 3:14). Olyan emberekről van szó, akik keserűek és irigyek lesznek azokra, akik sikeresek. Rick lelkipásztor sikeres. Van egy hatalmas gyülekezete, nagyméretű befolyása, és több bestseller könyve. Némelyek ezért irigykednek rá. Úgy vélik, hogy ők istenfélőbbek, szerényebbek, bölcsebbek, tájékozottabbak, hasznosabbak, igazabbak, és inkább megérdemelnék, hogy ilyen nagy platformjuk legyen.

Úgyhogy, kritizálják, ellenzik, mivel ez a legegyszerűbb módja annak, hogy némi zajt csapjanak és bírálói legyenek annak, akinek befolyása van. Emeld fel az irracionalitás, az elvirágzott indokolatlan kritika kövét, és látni fogod a féltékenység és irigység csótányainak menekülését a fénytől!

Én nem vagyok gyáva vagy megalkuvó. Nem lettem puhány. Nem higítottam fel a „mártást”. Mindig harcoltam az igazságért, amikor arra szükség volt. Én nem csak személyesen hiszek a Bibliában, a bűnben, a Jézus keresztjében és az Isten haragjában, a pokolban. Hangsúlyozom ezeket az igazságokat, és üvöltöm őket, mint egy őrült, hátha lesz valaki, aki meghallgat, Amerika egyik legkevésbé evangelizált városában.

Mélyen szeretem a testvéreket Krisztusban, akik az igazságban járnak, még azokat is, akikkel nem értek egyet a másodlagos, nyitott kérdésekben. És az igazság az, hogy egy csomó ember megtisztelné Jézust, ha nyilvánosan megbánnák azt, amit Rick lelkipásztorról nyilvánosan kijelentettek, az ő családjáról, szolgálatáról, amelyek nem igazak, életüknek ezen legnehezebb pillanataiban, amikor és Kay megfogják egymás kezét, és síratják legkisebbik fiuk halálát. Talán védeni akarod magad azzal, hogy nem értesz egyet bizonyos dolgokkal, amiket ő mondott. De figyu, én sem értek egyet néhány dologgal, amit én mondtam, és te nem értesz egyet néhány dologgal, amit te mondtál. És az igazság az, hogy te nem bírnád ki azt a vizsgálatot, amit ő kibírt, és az ellenkezést, amit neki el kellett tűrnie. Én nem is tudom, hogy ő ezt hogyan képes ezt megtenni.

Református testvéreimet emlékeztetni szeretném arra a „Desiring God” konferenciára pár évvel ezelőtt, ahová Rick lelkipásztor meghívást kapott egy másik barátjától, Dr. John Pipertől. Nem Rick lelkipásztor szervezte azt az eseményt, és akkor videófelvétel által üzent. Sokan azt feltételezték, hogy büszkének és túl fontosnak tartotta magát és azért nem jelent meg személyesen. Láttam már egy párszor, amikor az utolsó pillanatban törölt olyan eseményt, ahol mindketten szolgálnunk kellett volna, a tervek szerint. Minden esetben családi kötelezettségeit hozta fel egyszerű magyarázatként. Utólag megjegyzem, talán nem büszke vagy durva volt, hanem csak egy odaadó apa a fia felé, és nem akart részleteket tálalni az internetes gyűlölködő csőcseléknek.

Imádkozom érte és Kayért, hogy a Szentlélek erősítse meg őket, amikor olyan kitartásra van szükségük, ami természetfeletti. Azt javasolnám, hogy imádkozz értük te is, főleg ezen a héten.
Rick testvér, szeretlek. Köszönöm, hogy szereted Jézust és olyan sok embert. Együtt sírok veled a fiad elvesztése miatt. Örvendek annak, hogy olyan Atyát imádunk, Aki képes téged tökéletesen megvigasztalni ma. És örvendek, hogy a te fiad is imádta Isten Fiát, Aki nemcsak meghalt, de fel is támadt a halálból, és felment a mennybe. Ő fogadta a fiadat, és arra készül, hogy egy nagy családi találkozót rendezzen, ami örökké tartani fog, a halottak feltámadásakor. Milyen dicsőséges nap lesz az, amikor újra átölelheted a fiadat!