2007. július 8., vasárnap

Szombat - Cleveland, 07.07.07

Örvendek, hogy újra irhatok egy pár sort, tájékoztatóul. És örvendek, hogy olvassátok! Efraim, neked különösen köszönöm, az ingyenreklámot! (http://vefraim.blogspot.com)

Pénteken érkeztem vissza New Yorkba, mégpedig úgy, hogy Floyd elvitt kocsival a Charlotte-i reptérre, onnan repültem az American Airlines egyik járatával a New York-i La Guardia repülőtérre. Érkezéskor rendkivüli szép idő lévén, gyönyörű volt a látvány a Manhattanra és a Szabadság szoborra - de sajnos, nem volt nálam a fényképezőgép. Már mindegyik főbb amerikai repülőtársaság szolgáltatását kipróbáltam (United, Delta, American és Continental)...
New Yorkban összecsomagoltam Kui Barnuséknál, úgy éjfélig elbeszélgettünk, majd szombat reggel Tökölyi Lacival együtt Clevelandbe utaztunk. Ez reggel 6 órától délután 4 óráig tartott...

Clevelandben Lakatos Csabáéknál vagyok megszállva, akik ugynolyan kedvesen fogadtak, mint eddig mások is az Egyesült Államokban... Itt láthatjátok hogyna irom az utolsó itteni blogomat.
Találkoztam a Pintér Zoltán, helyi lelkipásztor testvérrel, akivel holnap együtt fogunk szolgálni a gyülekeyetben.
Innen vasárnap délután indul a repülőm vissza New Yorkba, majd hétfőn a JFK reptérről Budapestre. Remélem, hogy kedd éjjelre már Marosvásárhelyen leszek, szerda hajnalban visszautazhatok Nagyváradra a Szövetség elnökségének gyűlésére. Csütörtök-péntekre zeneügyi bizottság volt tervezve Zilahon, de azt még meglátjuk, hogy kibirjuk-e?...
Meglehet, hogy egy-két napot szüneteltetnem kell a blog-bejegyzésekkel, de igérem, hogy ahogy alkalom adódik rá, újra irni fogok.

Most pedig, ideje, hogy egy kis kiértékelőt tartsunk.

Emlitettem, hogy azért jöttem Amerikába, hogy a Maros megyei missziómunkára- és a Teológia kolozsvári épületének megépitésére támogatókat keressek.
Azt előre tudtam, hogy az első könnyebben megy majd... A missziót sokkal könnyebb ismertetni, és támogatni is: erre akár száz dollár is nagy segitséget jelenthet! De a Teológia épületére ezer dollár sem elég, az elinduláshoz... A misszió Maros megyében olyan fázisba jutott, hogy a folytatás meghaladja ay erőnket. Újabb falvakba kellene menni, ami újabb imaházakat, pásztori lakásokat és pásztori fizetéseket jelentne, de még a meglévőket sem vagyunk képesek fenntartani... Ezért kellene újabb támogatás.
A Teológia megépitése még ennél is nagyobb feladat! Már közel tiz éve, hogy a kérdés mellékvágányon vesztegel. Az erre való támogatók keresése nem maradt éppen sikertelen: némelyeket sikerült érdekeltekké tenni ebben az ügyben. A kivitelezésig természetesen még sokmindennek történnie kell(ene). Különösen az amerikai gyülekezetekben történt találkozásokért vagyok hálás az Úrnak, mert ebből fejlődhet ki majd egy olyan közösség, akik a Teológia épületét megfelelően támogathatni tudják majd. Persze, a magyar testvérek mindig közelebb álltak ehhez az ügyhöz, és rájuk mindig számithatunk, mert ha kevesen vannak is, bizonyosan ki veszik majd részüket az épitkezés költségeiből... Épp ezért is igyekeztem a magyar gyülekezetekben is megfordulni, amennyire ez lehetséges volt.

Álljon itt egy néhány gyakorlati javaslat, elgondolkoztatóul:

1. Először is, fel kell állitani egy menetrendet. Szerintem egy reális menetrend az lenne, ha a tervet és engedélyeztetést ez év telén elkészitenénk (november/december/január), és tavasszal neki lehetne fogni a munkának.

2. Tisztázni kell, hogy a Teológia, mint intézmány, ugyanugy, mint eddig, kész fogadni jelentkezőket nemcsak a baptista, hanem a pünkösdi vagy evangéliumi keresztyén gyülekezetekből is. Sőt, ide tartozik a gyülekezeti munkásokat képező három Bibliaiskola is, Nagyváradon, Zilahon és a Hargita Táborban.

3. A főbb döntéseket a Szövetség elnöksége kell meghozza (nem pedig a tanári kar, vagy a kolozsvári gyülekezet, vagy más). Az épület tulajdonosa az Erdélyi Baptista Szövetség. Működtetését és adminisztrálást pedig természetesen, a Teológia fogja biztositani.

4. Tisztázni kell, hogy a Teológián kivül, használni fogja-e még valaki az épületet? Például, a földszintet [esetleg az első emeletet is] bérbe szeretnénk adni, hogy ez által fenntartható legyen az intézmény. A Kolozsvári Missziókerület és a Szövetség is, idővel, talán használba veszi annak egy részét.

5. Ki felel a munkálatokért? Ki biztositja a rendszeres tájékoztatást a partnerek felé? Megfelelő tájékoztatást kell biztositani, szóban, emailben, DVD-ben, látogatásban, minden partner felé. Aki ezt végezni fogja, annak vissza kell jönnie Amerikába, évente akár kétszer is, amig az epület elkészül. A partnerek felé teléjes nyiltságot kell biztositani az összes kapcsolatokról. (Full disclosure.)

6. Belföldről és külföldről egyaránt jelentkezhetnek önkéntesek a munkára. Ezt megfelelően ismertetni és menedzselni kell.

7. Lehetővé kell tenni, hogy bárki segithessen, akár egy tégla megvásárlásával is, és erre is megfelelő tájékoztatást kell végezni.

8. Minden időben figyelni kell az Úr vezetésére!

Szóval, ez egy komoly kihivás, bárki számára!
Remélem, hogy részben már szerdán beszélhetünk róla a Szövetség elnökségi gyűlésén.

Mindenkinek ajánlom, hogy ez a kérdés legyen rendszeres imatémája!