2008. március 9., vasárnap

Tanulás - holtig és dosztig

Egy ideje nem írtam... Áh, nem baj. Biztosan olvashattatok egyebet...

Pedig sok minden történt az utóbbi időben.
Például, most fejeztük be az evangélizáló hetet Varsolcon. Aztán újraindult a tanítás a Bibliaiskolában és a Teológiákon. Ezért holnap újra Nagyváradra utazom. Kedden is tanítok, az Emanuelnél. Szerdától három napot Maros megyében leszek... :) (Mert ugye, őket azért még nem hagyhatjuk teljesen magukra...)

De az egyik legnagyobb gondom most a disszertációm. Bemutattam a tervet tanáromnak, és most nagyon keményen dolgozni kellene, hogy meglegyen. Elméletileg szeptemberig lehetne dolgozni (akkor ér véget az iskolaévem), de június után a Babes-Bolyain a fű se nő! Úgyhogy, vagy sikerül addig leadni (ami határos a lehetetlenséggel), vagy halasztani fogok - egy kicsit...

Persze, hazajöttünk Prágából, ahol két hétig gyötörtük magunkat az elnök testvérrel. Ő hasonló hajóban utazik, csak egy kicsivel több időt engedtek neki a tanárok... A prágai ottlétünk lehetővé tette, hogy átláthatóvá tegyük az anyagot, hogy itthon apránként megírhassuk.

Ami engem illet tehát, időnként a héber és görög szövegekkel vagyok most eltemetve, és a kódexek külöböző variánsait kutatom, amikor csak tehetem.

Itt van például az Aleppo-i Kódex egyik oldala. Prágában fényképeztem: ez a 2Sámuel vége és az 1Királyok eleje. Ezt - és az ehhez hasonlókat - kell összevetni a LXX és a Pesitta szövegével, és Qumranban a 4. sz. barlangban talált három tekercs-töredékkel (4Q2Sama, 4Q2Samb és 4Q2Samc), meg Wellhausen, Thenius, Driver és Delitsch munkáival. Na, dehát, meglesz ez is egyszer.

A prágai Nemzetközi Baptista Teológiai Intézet (IBTS) könyvtára mindenképp a legjobb a teológiai szakterületen, amit ezen a földrészen találni lehet... Az intézet elköltöztetése Rüschlikonból Prágába egy jó lépés volt: rengeteg épületbe és tágas területre teleíthették az iskolát és a Föderáció irodáit. Ez egy ideális hely, aki posztgraduális kutatást akar végezni. Azonban doktorálásra a javasolható intézetek közül a Babes-Bolyai áll mindenképp az első helyen!