2020. október 2., péntek

Nem csépelik vég nélkül - Ézs 28:28

 

Nem örökre csépeli

Talán szétzúzzák a kenyérgabonát? Nem csépelik azt vég nélkül; ha ráhajt is az ember cséplőhengerével és lovaival, mégsem zúzza szét. - Ézs 28:28.

 

Isten kihirdette az ítéletet: Véghezviszi tettét, szokatlan tettét, elvégzi munkáját, rendkívüli munkáját. (21b. v.) Az ítélet Isten szokatlan munkája. Az, ami nem szokatlan Isten számára, az az irgalmasság, a kegyelemhirdetés. Hiszen nem kívánom én a bűnös ember halálát!... (Ez 33:11). A mennyben öröm van, amikor egy bűnös megtér. És ha elvész? Akkor bizonyára az angyalok is szomorkodnak! De az biztos, hogy az ítélet még ha szokatlan is Isten számára, azt mégis véghez viszi. Teszi ezt annak ellenére, hogy Izráel úgy vélte, az nem következhet be. Abban ringatták magukat, hogy ők Isten népe, akiket kihozott Egyiptomból és nekik adta a tejjel és mézzel folyó földet. Az Úr temploma közöttük van. Pedig az ítélet íjesztő közel volt!

Isten munkáját az ítéletben Ézsaiás a földművelő példázatával szemlélteti. A földműves felszántja a földet, elveti a magot, majd gyomlálja, gondozza a vetést, learatja a beérett gabonát, kicsépeli a magot és azután lisztté őröli azt. A folyamat lehet, hogy kegyetlennek tűnik, de a végcél a bő termés, a 30-60-100 annyi, a megtisztult, értékes gabona. Úgyhogy, Isten szándékát ne a folyamatban keresd, hanem a végeredményben! Időközben sok próba érhet, de az csak a megtisztulásodat eredményezi, ha Neki engedsz. Isten keménységében ott van a gyöngéd kegyelem is, mert a próbákat is mértékkel adja. Vesszője és botja vigasztal (Zsolt 23:4). Haragjában is gondol az irgalomra (Hab 3:2).

A búzát csépelik, mert csak úgy használható, ha összemorzsolják. Így őrlődik néha az ember is, két malomkő között: a lelkiismeret és a sors között. E kettő nagyon apróra tud összetörni, ha összeér. Nem tudod elhallgattatni lelkiismereted hangját, és nem is szabad. Sokszor az eseményeket sem tudod befolyásolni, és nem is kell. Ugyanaz az isteni kéz mozgatja mindkettőt. Máskor meg embereket használ az őrléshez: durva, nehéz természetű embereket, vagy a mindig megsértődő, keserű lelkű, vádoló, aggódó, hitetlen embereket. Éles henger ez is, az is. Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat (Péld 27:17). Összetöri általa álmaidat és vágyaidat. Bottal és pálcával csépel. Hagyd, hogy tegye! Végül Isten kegyelme fog megmutatkozni benned, mert így lesz belőled értékes gabona, drága, finom kenyér.