2008. április 27., vasárnap

A mérték az érték a viselkedésben (Róm 13:13-14)

A mérték az érték - a viselkedésben

13 Mint nappal illik, tisztességben járjunk: nem dorbézolásban és részegeskedésben, nem szeretkezésben és kicsapongásban, nem viszálykodásban és irigységben, 14 hanem öltsétek magatokra az Úr Jézus Krisztust; a testet pedig ne úgy gondozzátok, hogy bűnös kívánságok ébredjenek benne. (Róm 13:13-14)

■ Mi érték és mi nem érték a családban, fiúk/lányok jelenlétében, a világban vagy az imaházban való viselkedésben? Az szabjon nekünk mértéket, ami érték! Jézus az érték, és ugyanő a mérték! - a viselkedésben is.
■ Sokan így vélekednek: ha másféle szüleim lennének... ha másféle testvéreim lennének... ha másféle iskolám, osztályom, munkahelyem, lakóhelyem, környezetem lenne...
■ Pedig a viselkedés jellem kérdése! Nem az UFO-k késztetnek a bűnre, a kísértés a szívedből fakad! Viselkedni mindenütt tudni kell. Tanuljunk meg viselkedni!
■ A hívő viselkedését belülről szabják meg, nem kívülről... Ő ugyanaz a kocsmában is, az idegenben is, ahol senki sem látja... stb.

I. Viselkedés otthon
„Ti gyermekek, szót fogadjatok a ti szüleiteknek”... Meddig? Míg gyermek vagy! (= amíg élnek a szüleid). Mit jelent ez?
Segítesz szüleidnek a munkában? Jogosan várják el, hogy most már tegyél valamit az asztalra te is! Amíg gyermek voltál, ők adtak. (Nem mindegy, milyen tejet szoptál...)
Hogyan beszélsz velük? (és hogyan beszélget a szülő a gyermekével?) A fater... Az öreg... ► Nemrég egyik evangéliumi vezetőről mondta valaki, hogy a fiai nem becsülték... Honnan tudja? Láttam, amikor a hátánál grimászkodtak!
● Van-e udvariasság? ► Azt mondják, ha egy férj kinyitja a kocsi csomagtartóját vagy ajtaját a felesége előtt, akkor vagy a kocsi új, vagy a felesége (és így kíméli a kocsit...) ► Azért hord napszemüveget, hogy ne lássák az ököl helyét a szeme alatt!
Testvérek közötti viszony
● „Testvér, nem testvér, le a cseresznyefáról...”
● Lásd: ► Kain.
● Lásd: ► József testvérei: megbeszélték meggyilkolását... kútba dobták, aztán leültek kenyerezni... ► Vannak testvérek, akik a süteményt is képesek lennének lemérni... a cseresznyemagokat megszámolni...
● Dávid: visszadobni a dárdát Saulba?
mikor egyedül vagy
● a számítógép előtt: Hi5. Mirc. Csettelés... film nézés...
● Mit olvasol?

II. Viselkedés fiúk/lányok jelenlétében
■ Bizonyos öltözetek csábításra vannak gyártva. ► Vannak, akik azért öltöznek úgy. Lásd: Jézabel, 2Kir 9.
● Vannak, akik mindig kitűnni szeretnek valamivel... Öltözetben, ékszerekkel, festékkel... Vagy úgy beszélnek (hazudnak!), és hülyéskednek...
Fülbevaló, a fiúknál is – piercing: szemöldökben és köldökben – de hadd ne soroljam még, hogy hol! Az ördögnek sokféle módszere van!
● A fiúk se különbek: tetoválás és különböző extrém exhibicionizmus!
■ Válaszd az értéket! Mi érték? a szépség? föld? ház? kocsi? név? bankszámla?
● Nem érték az, ami múlandó, ami elveszíthető, összetörhet, eléghet...
A hajat megfestheted, de a szívet nem! - ► „Szeretni fogsz, ha majd a hajam fehér lesz?” „Ó, drágám, hát persze! Szerettelek, amikor lila volt, amikor vörös volt, amikor fekete volt, amikor zöld volt... Miért ne szeretnélek, ha fehér lesz?” ► A mai festett hajszálak a holnapi parókák.
● ami igazán érték, az a szófogadás, az igazságosság, a tisztaság, a szorgalom, az intelligencia, a bibliai életstílus.
A fiú/leány kapcsolatra rányomja a bélyegét a nemiség. Ezért nincs semleges barátság fiú-leány között.
Randevúk? Mit engedsz meg a fiúnak? Meddig mehetsz el? ► Nem bíznak meg bennem?...
Az élet nem szex! De vannak, akik úgy gondolják. ► Mint Tom ha meglátja Jerrit – egyszeriből nem tud ellenállni a kísértésnek! - Ugyanígy, vannak akiknek kidülled a szemük, és nem tudnak parancsolni az ösztöneiknek – mint az állatok!
● Majd kérdezed: Hol volt az eszed, amikor házasságot kötöttél! Sehol. A hormonok nem gondolkoznak! Akkor te nem is ember voltál, hanem állat: azok mennek az ösztöneik után!
● A fiúknál a hang megváltozik 14 éves korban. A lányoknál, ha cseng a telefon...
■ Hogyan fogadják a szülők a fiúkat/lányokat...
● „A levest a lányom készítette!” – Vladimir Pustan: Erre már az első kanálnál rájöttem, és a másodiknál arra gondoltam, biztosan megakarnak mérgezni!
● Ház, föld, név, bankszámla, pénz, kocsi... máskor: szépség, alak, és hazugságok szabják meg, hogy ki lesz a párod...

III. Viselkedés a világban (utcán, iskolában, stb)
■ Az ékszerek és az imádat között összefüggés van. A ruha és az imádat között is!
József Pótifár házában - Mondhatta volna: neki is joga van a szerelemhez... nem ő kezdeményezte... egy rabszolgának engedelmeskednie kell... csak egyetlen egyszer teszi meg... megesik az ember szíve rajta... mindenki más megtenné, miért lennék én különb... úgysem fog kiderülni... biztosan Isten enyhíti ezzel rabszolgasorsomat... „Az ifjúkori kívánságokat kerüld!” (2Tim 2:22)
Rendesebbek a világi lányok a hívőknél? – Mert annak nem látszik ki a hasa! (mondta az egyik hívő fiú). - Meglátszik-e rajtad, hogy nem vagy a világból való?
● Isten az édenkertben felöltöztette az első emberpárt, de azóta a Sátán egyre levetkőztetni akarja. Némelyeknél már sikerült. Legalábbis félig...
● (M.Ö.): „Eredj a borbélyhoz, csináljanak valamit a hajaddal, hogy lássuk fiú vagy, vagy leány...
A minőségi ruha nem luxus, de luxus, ha a szekrény már tele van minőségi ruhákkal!
2nd hand, but 1st class! ► Az egyenruha egy szintre helyezi a proletár lányát a patron lányával! Ma már nincs egyenruha. Így a divat szabja meg... ► A divat nem egyenlő a stílussal. Legyetek stílusosak az öltözködésben!
● A szépség bennetek kell legyen, nem pedig rajtatok! ► Nem: Micsoda szép szoknyája van! Hanem: Micsoda hívő élete van!
Ne csonkítsd meg magad, hogy két számmal kisebb cipőt hordasz! Magas sarkú cipőt... Derékbőséget minimálisra csökkented, hogy már lélegezni sem tudsz... Nemcsak szórakozásból fogyókúrázol...
● A gyermeket 3-4 évesen öltönybe öltöztetik...

IV. Viselkedés az imaházban
Milyen öltözetben jössz Imaházba?
● Persze, jöhetsz, amilyenben akarsz... ► De, rábíznád-e magad arra a pilótára, aki szakadt farmerben, egykét sör után kissé pityókásan ül a pilótafülkébe?
Illik-e polóban? majóban? salapétában?
● Lányok: nadrágban? - csábítani akarsz, - ilyen a kultúra, - olyan a körülmény, vagy - kényelmes vagy!
Milyen szándékkal jössz imaházba?
Ideküldtek a szüleid? Akkor lehet azért játszadozol a mobiltelefonnal: Snake, Space Impact, Bumper... stb. – Ámen! Kedves ez Istennek?
Szolgáltatást vársz, vagy szolgálni akarsz? kapni vagy adni is? ► Ha szeretetet adsz, szeretetet kapsz!
Hogyan viselkedsz az imaházban?
● Hátul ülsz? Kritizálsz? Lásd: Mikál. Vagy képmutatóskodsz?
Miért jársz imaházba?
● A Sátánnal való harcban nincs döntetlen!
Istennek nem kell a vasárnapi hívő! Az kell, aki hétköznap is hívő!

Befejezés:
1. Viselkedésedet ne a bűn uralma szabja meg! - 1Kor 6:12 - minden szabad nekem de nem adatom valakinek a hatalma alá.
2. Viselkedésed ne botránkoztasson: - 1Kor 8:13 - inkább nem eszem húst soha, hogy őt meg ne botránkoztassam.
3. Viselkedésed segítse elő az Istennel való kapcsolatodat, fejlesszen jó irányba - 1Kor 10:23 - Minden szabad, de nem minden használ. Minden szabad, de nem minden épít.
4. Viselkedésed által dicsőüljön meg az Úr neve! - 1Kor 10:31 - Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekedtek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!