2007. szeptember 11., kedd

Felvételi vizsgák

Ma egész délutánig folyt a felvételizők meghallgatása az Emanuel Egyetemen. A mai szóbeli, hitelvi és személység-vizsgáló interjú kizáró jellegű volt. A holnapi vizsga írásbeli lesz.

A jelentkezők között voltak magyarok is: egy fiatalasszony Biharpüspükiből a Teológia-Szociális munkás szakra, valamint Balogh Gábor és Papp László, a Pásztorális Teológia levezlő tagozatára. A magyar kandidátusok jól vizsgáztak...

Azonban a románok között voltak olyanok, akik nagyon kevés bibliaismerettel rendelkeztek. Ezt még meglehet bocsátani, elvégre azért jönnek tanulni, mivel nem tudnak mindent... De volt(ak) olyan jelentkező(k), akikről messzire látszott, hogy értelmileg nem felelnek meg az egyetemi elvárásoknak... Még az is kérdéses, hogyan kaphattak érettségi diplomát...
Mindenképp, a felvételizőkért nagy a harc országos szinten, és a mércét a híresebb intézmények (is) alábbhagyták! Ez nagy baj. Egy iskola hírnevét, értékét az adja, ha igényes tanítás folyik, és minőségi képzést nyújt. Ezt szeretné biztosítani az Emanuel Egyetem.

Tegnap Mezei Ödönnel beszélgettem telefonon, Csíkszeredából. Ő elvégezte a Székelyföldi Bibliaiskolát, és szeretne felvételizni Bukarestbe a Teológiára... Mondtam neki azt, amit korábban üzentem is, hogy senki sem kaphat tőlünk ajánlást más Teológiára, csak a miénkre. Az ajánlást pedig a gyülekezettől kell kérni, a lelkipásztortól, majd a Missziókerület tanácsától. (Akkor még külföldi teológiá[ka]t emlegetett.) Annak, hogy csak a saját Teológiánkra adunk ajánlást, több oka van. Alapos ok nélkül nincsenek kivételek. Minden évben van felvételi, de nem indul minden évben új osztály.

Ma reggel még 8 előtt felhívott Talpoș testvér, a bukaresti Teológia rektora, hogy Ödön ott van az édesapjával... És a Bukaresti Egyetemnek baptista fakultására íratkozna be!... Ez egy kissé enyhébb kérdésnek tűnt, hiszen a kettős tagozatra nem is szokták kérni a Szövetség ajánlását... Sok sikert kívánok Ödönnek a Bukaresti Egyetemen!

Ám most is az a véleményem, hogy belőle, és bárkiből, csakis akkor lehet lelkipásztor, ha a gyülekezet és a Szövetség/Missziókerület megvizsgál(hat)ja elhívását, és úgy találja, ahogyan ő mondja... "Ha valaki püspökséget kíván, jó dolgot kíván." De ha a kívánságot nem igazol(hat)ja a gyülekezet és a szolgatársak közössége, akkor nincs szó elhívásról, csupán álmodozásról!

Lehetnek mások hasonló helyzetben, ezért számukra innen üzenem: nem kell félni a gyülekezet vagy a Szövetség/Missziókerület ilyenszerű vizsgájától: ott testvérek és szolgatársak, Isten előtti felelősséggel kutatják az elhívás valódiságát. És ha az derül ki, hogy nincs, akkor nagy bajtól és szívfájdalomtól óvhatnak meg, még idejében. Miért kellene csalódnod önmagadban és másokban? Másrészt, bárcsak a lelki munkába állna minden hívő fiatal, akit az Úr erre elhívott! Talán neked szól, kedves olvasóm, az, amit most írok! Kérlek, vedd komolyan, ha az Úr hív! Ha megteszed, te is sok bajtól, csalódástól és szívfájdalomtól óvhatod meg magad! "Légy az, aki lenned kell, és légy ott, ahol lenned kell!" (id. Veress Ernő)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hogy kinek mennyi van az emeleten, azt Isten határozta meg! Lehet, h nem a teológián van a helye, de bizonységtevésben sokszor megszégyenitik még a legkülönbeket is.
Továbbá...Isten, Szuverén Isten, ugye? Akkor kinek van joga abba beleszólni, hogy Ő kit melyik teológián akar látni!
Keretek- lassan csak ennyi marad meg a hívőségünkből. Istennnek egyedi terve van mindannyiunk életére nézve, s ha mi baptisták a keretekhez ragaszkodunk, Isten engedni fogja, de majd pisloghatunk egy nap, hogy miről maradtunk le.
Nem vagyok lázadó, nem vagyok Szövetség ellenes, sem Romániai Magyar Baptista Teológia ellenes. Isten megváltott gyermeke vagyok. De ha meggyőződtem valami felől, amit Isten akar az életemmel, az életemben, akkor arra nincs keret!
Nincs keret! Csak a Biblia és Isten szava, vezetése! Semmi más!

Névtelen írta...

kedves Lelkipásztor "Testvér"

Ezzel kapcsolatosan csak annyit szeretnék hozzáfűzni,egyetértve az előttem szólóhoz,hogy:nem mi emberek ,és nem a Magyar Baptista szövetség kell kivizsgálja,hogy kinek van Istentől kapott elhívása,és kinek nincs.Lehet mi emberek egyesekről azt gondoljuk,hogy nincs elhívása,de mivan avval,hogy:Isten újta nem a mi utaink és Isten gondolatai nem a mi gondolataink??tehát szerintem hadd ne mi itéljük el ki lehet Pásztor és ki nem ,mert az kiderűl a gyümölcsökből,mert ami nem Istenben van az nem is áll meg!!!!

Kelemen J. Sándor írta...

Az előttem lévő két kommenthez...
Az elhívás, amely az Úrtol van, nyilvanvalóvá lesz az emberek előtt is. Gondolom ezért is volt megjegyezve:"nem kell félni a gyülekezet vagy a Szövetség/Missziókerület ilyenszerű vizsgájától". Pálnak hamarabb volt elhívása, mint ahogy a gyülekezet ezt felismerte volna. Arra pedig ő is várt, hogy a Szentlélek kijelentse a gyülekezetnek is.
"tehát szerintem hadd ne mi itéljük el ki lehet Pásztor és ki nem ,mert az kiderűl a gyümölcsökből,mert ami nem Istenben van az nem is áll meg!!!!" ehhez annyit, hogy ez feltételezi, hogy amikor meghívásra kerül a sor, a meghívó gyülekezet ugyanazt a bírálatot meg kell tegye, amit ez a komment nem tartott helyesnek. Ha a meghívó gyülekezet sem teszi ezt meg akkor az addigi hiábavaló befektetéshez még egy csomó lelki kár is adódik amikor későn derül ki egy pásztorról, hogy nem odavaló.
Ismereteim szerint viszont a felvételíztető bizottság szövetségünkben legtöbb esetben nem túl szigorú volt, hanem inkább engedékeny.

Azt viszont én sem értem, hogy más jó teológiákon miért ne lehetne tanulni...
Kelemen J. Sándor lp. Marosvásárhely

KISS ZOLTÁN írta...

A két megjegyzés margójára...

Gyávaságnak tartom azt amikor valaki véleményt nyílvánit valamiről de nem meri vállalni a nevét. Ez az identitászavar egyik legnyílvánvalóbb jele.
Azzal egyetértek, hogy a Biblia, Isten szava és az Ő vezetése a legfontosabb. De pontosan a Biblia ad dolgoknak keretet, nem pedig mi emberek. Pl. Az Újszövetség kezdetén ami a lelkimunkára való kiválasztást illeti a Szentlélek Isten összedolgozott a gyülekezettel vagyis "keretet adott" annak amit Ő jónak látott (Csel. 13,2) mert Ő mint teremtő tudja a legjobban, hogy itt a földön "keret" nélkül minden szétfolyik.
Van egy kérdésem: Milyen lelkipásztor lehet(ne) abból aki nem áll ki egy ilyen egyszerű próbát, megmérettetést...?! Az Ige azt mondja, hogy akiknél megvan a hit titka azok is előbb megpróbáltassanak és csak azután szolgáljanak miután kiderült, hogy feddhetetelenek.(1Tim. 3,10)
Ha "Nincs keret!" és "Semmi más!" nem számít csak Isten véleménye akkor miért akarna bárki is lelkipásztor lenni?! Ez nagyon ellentmondásos. Ha ez az állítás igaz, akkor nincs szüksége a gyülekezeteknek lelkipásztorra...(?!)
Isten pedig tőlünk függetlenül, szuverén módon úgy döntött, hogy a gyülekezetetekben rendeljen elöljárókat akik az Ő vezetése alatt, az Ige alapján felvigyázzák, a gyülekezeti élettel kapcsolatos rendet. A félreértés elkerülése végett nem elítélésről hanem megítélésről van szó. A Biblia felszólít erre és parancsba adja az újszövetség gyülekezeteinek és azok szolgáinak, hogy a lelkeket próbálják (ítéljék) meg ha az Úrtól vannak é?(1Jn. 4,1) Tehát ettől nem óvakodni, hanem ezt tenni kell!
Kedves testvére(i)m! Nem kioktatni akarlak titeket hanem az Úr Jézus nevében szeretettel kérni titeket arra, gondoljátok meg jól mit írtok mert annak nyoma marad és az minősít nemcsak titeket, engemet is. Vegyetek figyelembe minden Igét mert a teljes írás az ami hasznos. Amit leírtam nem rosz indulatból tettem hanem a testvéri szeretet késztetett erre. Ha Isten megváltott gyermekei vagytok, hiszem komolyan megfontoljátok majd az említett igéket és nem haragusztok meg érte reám.

Testvéri szeretettel,
Kiss Zoltán Sepsiszentgyörgy

Névtelen írta...

A legelső kommentet én írtam, és nem gyávaságból nem írtam nevet! De mindenki úgy ítéli meg, ahogy jónak látj.
Nem vettem rossznéven a véleményezést. Valamit viszont még szeretnék elmondani. Ezt nem bírálatképp mondom, hanem fájó szívvel, és sokat imádkozom a dolgok változásáért, de úgy látom, hogy igen is több hangsúly van fektetve a keretre, mint a Lélek munkájára. Lehet, hogy ezért szenved olyan sok újjászületett testvér közösségeinkbe, mert látják ezt. Nem a pásztorok ellen beszélek, mert egyetértek a Biblia szavaival, h Isten rendeli őket. Tudom azt is, és értékelni is tudom, h milyen áldás egy olyan lelkipásztor, akinek Istentől jövő elhivása van. És egy valamit bátran kijelentek: annak a pásztornak tekintélye van, és hatalommal szólja az igét és végzi a munkáját.
De nem csak a pásztorok kell ilyenek legyenek, hanem minden újjászületett ember, még az is, aki 1 tálentumot kapott.
Egy kicsit elkanyarodtunk. Eredetileg a "keretet" arra értettem, h nem szabhatjuk meg Istennek, h kit melyik teológián akar látni.
Adjon az Úr sok olyan fiatalt, akik felvállalják az elhivást! És lesznek is, én hiszem! Szívből kívánom azt is, h áldja meg az Úr az erdélyi magyar pásztorokat, és legyenek hasznos eszközök Isten kezében!
Ámen!!!

Borzási István írta...

Kedves "Névtelen",
azt elhiszem, hogy az első bejegyzést Te írtad.
Azt azonban még most sem hiszem, hogy nem vagy gyáva! Aki nem meri vállalni nevét és véleményét a nyilvánosság előtt, az igenis gyáva!

Nemcsak a mi Teológiánkon lehet tanulni: írtam is, hogy vannak kivételek, jól megalapozott okok esetén. De eddig mindegyik Teológián, a bukarestit és nagyváradit kivéve, ahol lelkipásztoraink oklevelet szereztek, voltak hitelvileg súlyosan kifgásolható tanítások! Nem kívánunk tévtanításokat importálni! Persze, ez még mindig nem jelenti azt, hogy liberális iskolákból nem kerülhetnek ki jó lelkipásztorok. De csak akkor, ha már előzőleg kiforrott meggyőződései voltak, és nem tudták elcsavarni a fejét és a hitét!

Itthoni Teológiánk ajánlása más szempontok miatt (is) szükséges.

1. Jobbnak látjuk, ha a diákok mindvégig kapcsolatban maradnak gyülekezeteinkkel, rendszeresen szolgálnak (legációkon) ott, ahová majd lelkipásztori meghívást kaphatnak. Ha máshol fognak szolgálni (mint misszionáriusok), akkor is ezek a gyülekezetek fogják kiküldeni őket, úgyhogy jobb, ha idejében megismerik!

2. Szövetségünk olyan kicsi (jelenleg), hogy legtöbb száz lelkipásztorra van szüksége. Ezek negyven év alatt (megközelítőleg ennyi egy lelkipásztori szolgálati idő) úgy tanulhatnak a Teológián, ha kétévente legalább 5 diákot veszünk fel. Ennél kevesebbért nem érdemes teológiai iskolát fenntartani! Márpedig, az elmúlt 13 év bizonyítja, hogy érdemes! Nem érdemes megengedni, hogy a mi lelkipásztorainkat mások neveljék!

3. Mindig voltak és vannak kivételek, de azokat is a gyülekezet titkos szavazata nyomán, és a lelkipásztor és a szövetségi/missziókerületi megválasztott vezetők ajánlása nyomán kerültek más Teológiára. Ha ez keret, akkor bibliai keret, mert ezt mi a Bibliából tanultuk. Nem érdemes megkerülni, kijátszani a bibliai gyakorlatot. "Aki
lerontja a (kő)kerítést, azt megmarja a kígyó!" (Préd 10:8)
Borzási István