2007. december 20., csütörtök

Békesség Fejedelme

„Békesség Fejedelme”
Ézs 9,1-7


■ A Messiást a Békesség Fejedelmének nevezi Ézsaiás próféciája. (Ézs 9,6).
▬ Mikeás azt mondja, hogy „Ő a mi békességünk” (Mik 5,5).
▬ Ézs 11-ben a megváltozott föld lírai leírása van: gonoszság nélkül, erőszak nélkül, gyilkosság nélkül – mert a Messiás békességet hoz.

■ Mindez az emberiség mély vágyát fejezi ki egy gyűlölet nélküli társadalom után - ahol nincs harag, veszekedés, harc, sértés, erőszak, testi és lelki sebek... Nincs emberölés.

I. A békesség szükségessége
■ Az emberiség elfáradt annyi sok ember-ember közötti harcban, és szíve mélyén harmóniára vágyik, olyan környezetre, ahol egymás tisztelete, értékelése, kedveskedés, jóság, szelídség, megbecsülés uralkodik.
▬ Valamikor ilyen környezetben élt az ember, de ezt Lucifer megrontotta.
▬ aZ ÖRDÖG Megtöltötte az ember szívét büszkeséggel, és az ember bitorolni kezdte Isten trónját. A lázadással és a büszkeséggel megrontotta a harmóniát, és tönkretette a békét. Bevezette az ellenségeskedést, a konfliktust, a meg-nemértést.

■ Az Embernek Fia azért jött, hogy „az ördög munkáit lerontsa” (1Jn 3,8).
▬ Pontosabban, azért jött, hogy az ellenségeskedést megsemmisítse, és békét hozzon újra. Így lett ő „a mi békességünk” (Ef 2,13-17).

█ █ II. A békesség elhozatala
■ Hogyan semmisítette meg az ellenségeskedést? Ellenségeskedéssel? Ellenkezőleg!
▬ Engedte, hogy minden gyűlölete és ellenségeskedése ennek a világnak őt érjék. Magába szívta a haragot, és meghalt vele a kereszten.
▬ Helyette szeretetet, megbocsátást, jóságot, barátságot hozott. A gonoszt jóval győzte le.

■ Ami át kell hasson ezen az ünnepen éppen ez, hogy Jézus nemcsak azt a békét akarja adni nekünk, amelyet ő megszerzett, hanem sokkal többet: olyan embereket keres, akik ugyanazt teszik, amit ő tett.
▬ Egy önfeláldozó hadsereget szervez, amely szeretettel és áldozattal győzi le a rosszat, jóval győzi le a gonoszt, összhangot teremt a kapcsolatokban, a családban, a szomszédokkal, a munkahelyen, a gyülekezetben és a világon.

█ █ █ III. A Békesség továbbadása
■ Az Úr Jézus tanításának összefoglalója a Hegyi Beszéd. Ennek pedig fő mondanivalója az, hogy Isten fiai a békesség teremtői. Békét csak ők teremthetnek.
▬ Nemcsak az gonosztett, amikor valakit fejbe versz, vagy életére törsz. A gonosztett akkor kezdődik, amikor felgerjedt a haragod valaki ellen, aki közel van hozzád (férj, feleség, gyermek, barát, kolléga), és egy sértő szót mondtál neki.
▬ Isten fiai pedig csak azok, akik ahelyett, hogy igazságot teremtenének, szeretik a gonoszakat is, megbocsátanak a sértőnek is, jót tesznek azokkal is akik gonoszt tesznek, megbocsátanak annak is, aki rosszat tesz. Megértették, hogy ezt teszi mennyei Atyjuk is, és megtanulták a betlehemi gyermektől, hogy a dicsőség alázatban, szerénységben van. A nemesség a megbocsátásban van. Az önfeláldozás által legyőzhetjük az erőszakot.

■ Békességteremtőnek lenni azt jelenti: harmónia-teremtőnek lenni, a kapcsolatokban levő szépséget kiábrázolni.
▬ Jézus azért született, hogy „igazgassa lépteinket a békesség útjára” (Lk 1,79).
▬ Ezt a békességet csak a jóakaratú ember birtokolja. (Lk 2,14). Csak azok a „jóakaratú emberek”, akik Jézushoz hasonlítanak.

■ Ezen a karácsonyon bocsáss meg mindazoknak, akik valamilyen keserűséget okoztak neked!
▬ Aztán menj tovább: tégy valami szeretetből fakadó jót. Eloszlathatod a gonoszt a jóval!
▬ Ünnepeld a Békesség Fejedelmét! Légy békességre igyekező
! Ámen.

Nincsenek megjegyzések: