2009. június 21., vasárnap

A Hargitai Táborban az erdőszentgyörgyi cigánygyermekekkel

A Hargitai Táborban kezdtük az első gyermekhetet.
Tegnap este megtört a jég: megtértek 18-an! Ma újabb megtérők születtek. Az Úr tartsa meg őket! Az esti evangélizálás keretében Kornya Mihány élete szolgáltatta a misszióstörténeteket. Ezekhez az én legkisebb lányom, Mírjám rajzolt illusztrációkat. Minden napra négyet. A Kornya Mihály életét illusztráló rajzok ősbemutatója tehát a Táborban volt... Ezek csak némelyek megismétlése, azok számára, akiket érdekel...

Kornya Mihály Nagyszalontán született 1844. február 22-én. Édesapja is Mihály volt, édesanyja pedig Katalin.
Kornya gyermekkora: édesapja korán meghalt, Miska alig volt 5 éves. Távoli rokona, Arany János költőnk ekkor már 31 éves volt.
Kornya kocsis lesz a Rozvány család Pata-i tanyáján. Itt sokmindent megtanul, aminek később nagy hasznát veszi.
Kornya házat épít, miután házasságot köt Zsigó Máriával. Kornya Mihály tehát feleségével együtt az ügyvéd Rozványi nagygazda családjának mindennapos tagja lesz.
A Rozványi családtól sohasem bocsátották el a szegényeket üresen. A történethez hozzátartozik, hogy időközben nagy tűzvész lett Hamburgban, ahová Magyarországról is mentek ácsok-asztalosok újjáépítési munkákat végezni. Oncken gyülekezetéből megtérve jött haza Rottmayer János, Vojka János és Marchall János. 1866-ban Rottmayer Kolozsvárra költözött, mint a Brit és Külföldi Bibliatársulat munkatársaka. Hat bibliaárus dolgozott a vezetése alatt, köztük Novák Antal is.
Kornya Mihály Bibliát vásárol Novák Antaltól, aki bibliaórákat tartott a nagyszalontai Lajos János puskaműves házánál. Kornya Mihály nemsokára megtért és Jézus Krisztus parancsára bemerítkezett feleségével együtt, 1875. augusztusában, Gyulán, a Fehér-Körös vizében. Mayer Henrik Budapestről újra eljött, hogy jelen legyen Kornya Mihály lelkipásztorrá (missziómunkássá) avatásán. De az avatást maga Oncken János végezte, 1877 novemberében, Nagyszalontán.
Így lett Kornya Mihály Isten missziómunkása, aki az országban mindefele hirdette az igét, magyaroknak és románoknak. Összesen 11000 lelket merített be, Jézus Krisztus parancsára.
Dicsőség az Úrnak!

11 megjegyzés:

iri írta...

Amen.Szivesen olvastam.Orvendek aratasnak,tartsa meg az Ur oket.Nem tudom figyelmen kivul hagyni Mirjam munkajat sem.Tehetseges.Mennyire hasonlit itt a kepen Martahoz.Aldjon meg az Ur benneteket.Milyen aldas a termeszeti adottsagokat az Ur szolgalataba helyezni.

Névtelen írta...

Minek kell teriteni az embereket, mert nem maradhat meg a sajat hitenel, es foleg a gyerekeket akik meg nem gondolkodnak el, nem erzik az egesznek a sujat. Nem szep dolog, es abban biztos vagyok h az Ur nem nezi jo szemmel az ilyen embereket. (ha igazan nyilt es tolerans a blogger bacsi akko ezt nem vagja ki)

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=2CjknIuh_u4

- mostma erti blogger bacsi h mit cselekszik, ha valaha is barki szamonkeri ne mondja h nem tudta. (kultura irtasnak hijjak)

Borzási István írta...

Dehogy vágom ki. Nem szoktam. Habár te kevésbbé vagy toleráns, amint látszik.

Először is, félreérted a "megtérés" szót. Nem valláshoz vagy szervezethez "térítünk", hanem az Úr Jézushoz. Márpedig, akár néhány éves gyermek is tudja, mi a bűn, és bűnbánatot is tud tartani, vagyis meg tud térni. A megtérés a gondolkozás, érzelem és akarat megváltozását jelenti, amely magával hozza az élet megváltozását is.

Másodszor, ellentmondasz önmagadnak, amikor a gyermekeket úgy veszed védelmedbe, hogy "maradjon meg a hiténél". Milyen hiténél, ha ilyen még nincs neki? Senki sem születik tittel, az később adatik neki. A gyermeket tanítani és nevelni kell, hogy a megfelelő időben, Isten kegyelméből megtérhessen, és élő hitre juthasson. Különben mi baptisták mindig is azt képviseltük, hogy mindenki szabadon hihessen, és azután megmaradhasson a hiténél. Aki pedig nem szabadon választotta a "hitét", annak még nincs hite!

Végül, ami a missziómunkát illeti, hogy Isten mit néz jó szemmel, arról a Szentírás tesz bizonyságot:
"Ismervén tehát az Úrnak félelmét, embereket térítünk, Isten előtt pedig nyilván vagyunk." (2Kor 5:11)
"Így van megírva, és így kellett szenvedni a Krisztusnak, és feltámadni a halálból harmadnapon: és prédikáltatni az ő nevében a megtérésnek és a bűnök bocsánatának minden pogányok között, Jeruzsálemtől elkezdve." (Lk 24:46-47)
Nem teszünk egyebet tehát, csak amire parancsot kaptunk. Az engedelmes embereket pedig Isten bizonyára jó szemmel nézi. Ezért, jobb, ha te is jó szemmel nézed őket.

Borzási István írta...

Látom, nem használt a bíztatásom, ezért rosszindulatú megjegyzéseidet töröltem.
Ha még írni akarsz, vállald igazi nevedet. Ez így becsületes.
A névtelen és rosszindulatú, haszontalan megjegyzéseket törölni fogom.

Kónyairénke írta...

Beletekintve a blogodba,nagy hála van a szivemben a gyermekekért akik befogadták az igét ami elérte célját amiért Isten küldte!a tegnap délutáni igei üzenet mára is érvényes!!2 Krónika 32:7-8."Legytek erősek és bátrak,ne féljetek és ne rettegjetek az asszir királytól,meg a vele levő egész sokaságtól,mert velünk többen vannak mint ővele.Ővele emberi erő van,mivelünk pedig Istenünk,az Úr,aki megsegit bennünket,és velünk együtt harcol harcainkban."Isten áldjon a szent munka végzésében!Az elmult hét is bizonyság,hogy nem személyválogató az Isten.Mirjám a Te rajzaid is ajánék az Úrtól,ezért is hálás vagyok.

Kónyairénke írta...

Kedves névtelen!nem véletlenszerű hogy ebbe a blogba is beleolvastál!még ha nem tetszik is neked,de már nem vagy tudatlanságban.Isten szeret és hiv Téged,szent Fiát Jézus Krisztust adta váltságul sokakért(értem és érted)ma is várja mindazokat akik Nála keresnek védelmet,megtartást."Fogadd Jézust a szivedbe,életed megmentőjét,Benne van az örök élet,s ez az élet lessz tiéd.Bűnös van-e hely szivedben,fogadni az Üdv Urát?Mig a kegyidő jelen van nyisd meg szived ajtaját!"Imádkozom érted Isten áldjon téged!Beszélgess Istennel mint mennyei Atyáddal,és Ö is beszélni fog hozzád igéje által ha hittel olvasni fogod a BILIÁT!

Kónyairénke írta...

Elnézést a hibáért!(a BIBLIÁT)

gyaur kutya írta...

Most ma raktam nevet.
Isten, Jezus, hit meg egyhaz ezeket nem jou egy konderba osszekeverni, egeszseges embernek megfekszi a gyomrat.
De sebaj majd Babba Maria meggyogyitja.
Az igazi kihivas magamban megtalalni a hitet/utat a felsobb szellemi vilagokhoz es nem bambulni valamelyik egyhaz "szarnya" alatt.
Allah legyen hatalmas minnyajatokhoz
(fogadok h a blogger bacsi megint kivag, legalabb ehhez van hatalma)

Borzási István írta...

Korábban törölt megjegyzésidben is ezt az álnevedet használtad. Ez nem sokat mond rólad azon kívül, hogy nem vagy muzulmán. Többet megtudhat, aki akar, a statisztikából: a Hargitai Tábor környékén laksz, Máréfalván. Ebből az is tudható, hogy nem vagy baptista.
Azért, amiért Allahra hivatkozol, még tisztelheted a baptistákat is. A tolerancia nevében. Mint ahogyan mi is tiszteljük a te másféle meggyőződésedet.
P.S. Látod, nem vágtalak ki, pedig az igaz, amit mondasz, hogy a blogom felett valamennyi hatalmam van...

Névtelen írta...

ritka tehetseg ez a mirjam .az ur aldja meg .