2009. március 2., hétfő

Evangélizáció. Disszertáció. Karvezetés. Szatmáriak.

Befejeződött az evangélizáció. Áldott legyen az Úr, hogy nem eredménytelenül. Hálás vagyok azért, hogy az Ige szabadon szólhatott, és voltak, akik engedték, hogy megérintse őket. Az utcai plakátokat és az Imaházban kiállított nagy plakátot ezúttal színesben nyomtattuk, rajta az igehirdetők neveivel és az igehirdetés témáival. Főtémánk ez volt. "Akarsz-e meggyógyulni?" Ehhez kiválasztottunk tizenvalahány igét és támát, amelyek mind gyógyulásokról szóltak, és a meghívott igehirdetők ezekből választhattak. Tehát, csak részben korlátoztuk az igehirdetők szabadságát az ige- és támaválasztásban. Sokan eljöttek a faluból, esténként úgy 450 hallgató volt. Vasárnap több mint 500. Talán azért, mert mi is voltunk a református egyháznál szolgálni, az Imahéten.

Aztán... a múlt héten lehetőségem adódott leadni a doktori disszertációmat... :) 650 oldal, amelynek negyedrésze héberül, görögül vagy latinul van. Ezzel még nincs vége mindennek, mivel azt meg is kell védeni, a kari vizsgán, valamikor március végén. Aztán egy díszesebb testület előtt is - ha arra egyáltalán sor kerül. Amint korábban már jeleztem, ennek címe: "A Dávid uralkodásáról szóló történetek szöveg-kritikai és teológiai vizsgálata". Az így nevezett "történetek" lényegében 1Sám 31-től 1Kir 2 végég tartanak, felölelve teljesen Sámuel második könyvét. A qumráni leletek után a sámuel könyveinek szövegét újra értékelni lehetett, szövegkritikai szempontból. Ami pedig a teológiai vizsgálatot illeti, ott inkább a messianizmusról, a profetizmusról és a királyság eszményéről értekeztem. Álljon itt egy oldal belőle, ízelítőül... (Elég sok fejtörést okozott számomra, amíg átvergődtem magam e hosszadalmas héber szövegen, összehasonlítva a különböző héber kéziratokat és a LXX görög szövegét.)

Tegnap befejeződött a karvezetői tanfolyam. Huszon-valahányan vizsgáztak, vezényelve az énekkart, délelőtt és délután. Voltak nemcsak itthoniak, hanem krasznaiak, kémeriek, ippiak és nagyfalusiak is. Szép ünnepünk volt. Remélem lesz közülük egy-kettő, akinek majd átadhatom a pengetős zenekart...

Azelőtt a Szatmárnémeti ének- és zenekar viszontlátogatott hozzánk, Vékás testvér vezetésével. Jó volt együtt lenni az Úr jelenlétében. Így nézett ki a gyülkezet és az énekkar:

A héten Varsolcon evangélizálunk. Egész héten. Ma este Fekete Csaba szolgált, és a fiatalok. Vagy négy kocsival mentünk. A fiatalokról tegnap csoportképet is készítettünk, de sajnos, nem voltak ott mind... Nemcsak a fiataljaink, hanem a gyermekeink is legyenek ott az imalistáitokon!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet,hogy először az otthoni 7 évet kellene megismételni és nem a doktori címet hajhászni.Vajon a Jó Istennek tetszik-e az ,ha egy lelkipásztor önös érdekeit előtérbe helyezve, emberi méltóságot földbe tiporva a Biblia tanításait ismerve, ám azt meggyalázva (vizet prédikálunk,bort iszunk)éli meg azt az életet amiből Isten csak és kizárólag egyet ajándékoz minden földi halandónak,talán még neked is.Az pedig egy csöppet sem lep meg,hogy milyen nehéz volt az a héber szövegen való"átvergődés".Hiszen még a nagy elődeinket sem a doktori cím tette azzá amivé lásd:Gerhard Oncken,Rottmayer János,Kornya Mihály,Veress Ernő.Hanem elmondom itt aki még nem tudná,hogy Istennek ilyen nagyon egyszerű jellemzőkkel,címmel felruházott szolgákra van szülksége mint pl:ALÁZAT,SZELÍDLELKÜSÉG,SZERETET,IGAZSÁGOSSÁG,stb...
,,Ha valaki tévtanokat hirdet,és nem tartja magát a mi Urunk Jézus egézséges beszédéhez és a kegyességhez illő tanításhoz,az felfuvalkodott,és NEM TUD SEMMIT!!!hanem a vitatkozás és a szóharc betegségében szenved,amelyből irigység,viszálykodás,istenkáromlás,gonosz gyanúsítás származik.Ezek megbomlott elméjű és az igazságot elvető emberek torzsalkodásai,akik a kegyességet a nyerészkedés eszközének tekintik.Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel,mert semmit sem hoztunk a világba ,nem is vihetünk ki semmit belőle.De ha van élelmünk és ruházatunk,elégedjünk meg vele.Akik pedig meg akarnak gazdagodni,kísértésbe meg csapdába,sok esztelen és káros kívánságba esnek amelyek az embereket pusztulásba és romlásba döntik.Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme,amely után sóvárogva egyesek eltévelkyedtek a hittől,és sok fájdalmat okoztak önmaguknak.TE PEDIG ISTEN EMBERE KERÜLD EZEKET!!!"
Ha kételkedsz az idézet valóságosságában lásd:1Tim,6:3-14 és aztán figyelmesen az egész BIBLIÁT szóról szóra.
Tisztelettel doktori tanácsadód SZKEPTIKUS

Névtelen írta...

De milyen igaz?!

Maresz írta...

"Tudomány nélkül elvész a nép..."- irja a Biblia. Mi lett volna a hivőkkel, ha nem lettek volna tanult (felsőbb végzettségű) vezetőik is?!
Dicséretre méltó, hogy annyi elfoglaltságod mellett volt időd és energiád megirni a dolgozatot! És áldja meg az Úr kedves feleségedet és lányaidat, akik mindenben támogatnak téged!
Gratulálunk! És sikeres vizsgát!
a Sallai család

Névtelen írta...

Miért csak a katolikus papoknak kellene doktori címeket szerezni?
Igenis büszkék vagyunk Rád, további szép sikereket kívánunk ilyen téren is!Az Úr áldjon !

Névtelen írta...

A menyorszagba nem lesz kulombseg sem pap sem doktor sem koldus kozt,oda csak az jutt be aki megvalja es megbanja buneit es akit megmossott a"DRAGA VER"!!!

Névtelen írta...

az en megjegyzesem nem a temahoz kapcsolodik,nem is akarom,hogy foltuntesd.A Johanna blogjan a teljes profil megtekinteseben ki van toltve a csillagaszati jegy meg a zodiac.Merem hinni,hogy nem hisz benne,viszont a lelekben gyengeknek nem hasznal.Folkene vilagositani errol azokat akiknek blogjuk van mert mar egy parat lattam a keresztyen oldalakon es ez nem jo pelda.Testveri szeretettel tettem a megjegyzesemet.Isten aldjon tovabbra is,egy masik Johanna

Névtelen írta...

az első kommentelőnek megjegyzem, hogy tényleg neki hiányzik a "cei sapte ani de acasa", mert ilyen csúnya hangnemben nem lehet lejáretni egy olyan valakit, aki Isten szolgája. Szerintem István nem azért írta le, hogy dicsekedjen azzal, hogy mit tett, hanem azt, hogy végre a sok-sok munkája mellett megsegítette Isten. Azt hiszem sokan egyetértenek abban, hogy ő az az ember akinek mindig Isten ügye volt az első. Ezt azért írom, mert közelebbről ismerem ezt a kedves családot. "...a hit mellé pedig ragasszatok...tudományt..." ő csak ezt teszi. hála érte,hogy vannak ilyen szolgák is.

Névtelen írta...

Testverem:ha magyar vagy akkor ne "idezz"idegen nyelven mert bele torik a nyelved!!!!!!!

Jani írta...

Én is gratulálok a disszertációhoz. 650 oldal nem semmi, sok átvirrasztott éjszaka lehet mögötte.
Isten áldása legyen munkádon és a sokrétű tevékenységeden.