2011. június 23., csütörtök

Az ún. Kortárs Keresztyén Zene - 2. rész

Az ún. Kortárs Keresztyén Zene
(2. rész)

Az új ökuménia képviselője
A KKZ nagy népszerűségnek örvend nemcsak az evangéliumi gyülekezetek körében, mivel az énekek szövege hitelvileg híg és általános. Sőt, legtöbb esetben tévtanítást tartalmaz. A széles ökumenikus elfogadottság önmagában is meg kellene kongassa a vészharangot: hogyan lehet, hogy az ilyen énekekben és éneklésben megfér egymás mellet az igazság is és a hamisság is? Azt megértem, ha némelyeknek fülcsiklandozó zene kell és szórakozni akarnak. Rendben van. De legalább azt ne nevezzék istentiszteletnek! És ne hozzák be az istentiszteletre a szórakozásukban fellelhető érzékiséget!
A dicsőítés zászlaja alatt szégyenletes és erkölcstelen viselkedésformák jelennek meg: testhez simuló, provokáló ruhák, amelyek világi énekesnőket imitálnak, azokhoz hasonlító táncmozdulatokkal, ringatózással, kézlengetéssel, érzéki aurával. Nem beszélve arról, hogy mindez gyakran a tudat részleges vagy teljes kikapcsolását eredményezi.
Hamis testvériség az, amit a KKZ sugall! Testvérek csak Jézus Krisztus által lehetünk. Élményeket lehet szerezni megtérés és újjászületés nélkül is, de azoktól még nem válik senki Krisztus gyülekezetének tagjává.

A KKZ érzelem- és élmény-orientált
A fentebb említett KKZ érzelem- és élmény-orientált. Ez a szándék ott van a célkitűzéseik között: „segíteni az embereknek, hogy Isten jelenlétének megnyilvánulását megtapasztalják” (integritymusic.com), „vágyjanak találkozni Isten jelentlétével”, „lehozzák Isten jelentlétét” (SecretPlaceMinistries.org)… Vagyis, itt minden az érzelmekről szól! Megérezni, átélni, megtapasztalni, stb.
Az ilyen érzelmi állapot eléréséhez szükséges az erős ritmus és a hangerő. A dob, a basszus gitár, az elektromos hangszerek által generált fokozott erejű ritmus önmagában érzéki, és serkentő hatású. A rock zene „a legerősebb kábítószer a világon” (Steven Tyler [Aerosmith], Rock Beat, Spring 1987, 23. old.). Az élményorientáltságot nagyban segítik az ismételgetések is: ennek hipnotikus hatása van, főképp, ha az előbb említett erős ritmus adja az alapot.
Lehet van, aki erre azt mondja: de hát a hitünk megéléséhez érzelmek is párosulnak, nem? De igen. De nem azok vannak az első helyen, és az istentiszteleten nem azokra kell hangsúlyt fektetni. Legalábbis az Úr Jézustól ezt tanuljuk. Énekeinkben is Isten van az első helyen. Azután az Ő igéje, amelyre a hitünk épül. Énekeinkkel bizonyságot teszünk, hívogatunk, prédikálunk, és főképp Istent dicsérjük. Ha az ének üzenetét felváltja annak hangulata, akkor a sorrend felborul, és vele együtt minden felborul!

Hogyan vélekednek mások?
„Fogyasztói és materialista kultúránk számos evangéliumi hívőt arra csábít, hogy misszió helyett egy marketingre épített szolgálatot tegyenek magukévá. A hiteles, biblikus imádást gyakran a szórakoztató kultúra veszi át, ahol a technika és a személyes preferenciák helyettesítik az egyszerűséget, és foglalják el Isten központi helyét. Gyülekezeteink életmódjukban, imádásukban és kegyességükben világiak.” (Albert Mohler)
„Némely hívő-összejöveteleken a dalok nagy részében több a romantika, mint a Szentlélek. A szavak és a zene a libidót fokozzák: oly közvetlenséggel udvarolják körül Krisztust, mely elárulja, hogy totálisan tudatlanok a felől: ki is ő valójában. Nem az Isten szerint való imádat alázatos intimitását, hanem a testi szerelmes közvetlenségét találjuk benne.” (A. W. Tozer)
„Azt mondják nekem – mondja Tozer -  lekéstem a hajót. Én erre azt válaszolom: nem is akartam elérni. Nem kívánom azokat az örömöket, amelyek felizgatják a szentecskéket. Az a megtért playboy pedig, akit ti körülrajongtok, nem is annyira megtért, mint amennyire playboy. Az a kamaszízlés pedig, amelyet ti ajnároztok, nem Istent dicsőíti, hanem a kamaszt! És az érzéki dalok felkeltik a kamaszokban a szexuális vágyat még az Isten házában is.” Tovább azt írja: „várom már egy próféta megjelenését, aki rámutat e kenetteljes istentagadás posványára. Bizonyára nem fogják szeretni.”

Új tömlők?
Mondják, hogy az új bort új tömlőbe kell tölteni… De akkor ne a táncról és tapsolásról szóló igéket emlegessék, mert azok az Ószövetségben vannak! Az Újszövetségből ismeretlen a mai divatos ugrándozás, táncikálás, és zaj. Éneklésünk stílusát és tartalmát a Lélektől vezetett bölcsesség, az imádságos, gondolkozó, kulturálisan érzékeny, bibliai, Isten-központú, Krisztus-magasztaló, önvizsgálatra késztető lelkület kell irányítsa, nem pedig a divat és a szeszély.
Egyetértek azzal, hogy a hagyományos gyülekezeti énekléssel is csúfot lehet űzni a szent dolgokból. De a rockzene akkor sem az imaházba való, ha azt profi módon művelik! A KKZ koncertjei nem a világi fiatalokat vezetik be a gyülekezetbe, hanem a gyülekezet fiataljait vezetik ki a világba. Nem tisztít, hanem mocskol. Nem épít, hanem rombol. Nem Istent dicsőíti, hanem az embert szórakoztatja, és Istent gyalázza! Ez akkor is igaz, ha sokan megpróbálják manapság az ellenkezőjét bizonygatni nekünk.

21 megjegyzés:

Józsa Béla - Tamás írta...

Ha lenne lájk gomb, akkor nyomnék egyet:D

Névtelen írta...

Ha ennyire artalmas a KKZ,hogyan valalhattak szerepet baptista kozossegek a Michel W Smith koncert szervezeseben? De azt hiszem ez koltoi kerdes volt amire nem kapok valaszt.Ja vagy az mas...
A masik problema az hogy nem hataroztuk meg teljesen mit ertunk a KKZ-en,hol a hatar,stb.
Lenyeges lenne ezt is leszogezni.

Dávid írta...

Az érzéki énekek térhódítása (a lelki, illetve tudatos-racionális (?) éneklés kárára) általános jelenség fiatal (és idősödő „fiatal”) keresztyének körében. Hogy miért vált ennyire hangsúlyossá ez? Az egyik oka ennek talán az, hogy örökségünkbe tartozó lelki énekeinket nem énekeljük megfelelően. Nem a vontatottságra, unalmasságra gondolok. Ez csupán tünete a közömbösségünknek. Úgy gondolom, hogy mindez egy nagyméretű világi-ördögi _szellem_iségnek tudható be (egyik kézzelfogható jele ennek a népszerű szabadosság-kényelem), ami ellen Isten Lelkének fegyverzetével kell küzdenünk. Vagyis szükség van példaértékű hívőkre, akik minden területen példát adnak (főleg gyermekeiknek!). Például arra gondolok, hogy az imaházban énekelt énekek szokásszerűen hagyják el ajkunkat? Vagy pedig meggyőződésről és vallomásról beszélnek, amelyek összhangban és nem disszonanciában vannak az Isten dolgai iránti lelkesedésünkkel?

deakzsolt írta...

Likeonli én is likeolom még ha nem is áll ilyen gomb a rendelkezésemre. Véleményem szerint sok igazság van ebben az írásban és mindnyájan figyelem előtt kell tartanunk. Mégis van egy-két dolog, magyarázat, amit én is szeretnék megkapni.
1. Valóban, milyen zenei irányzatokat sorolunk a KKZ-hez?
2. Ha nem lesz többé KKZ a gyülekezeteinkben, akkor megoldunk minden problémát? Persze, hogy nem - mégis a bejegyzést olvasva úgy látszik.
3. Milyen alternatívát kínálunk a fiataloknak? Az idősebbek túlnyomó többségének jól van ahogyan eddig is volt, de a fiatalok többsége mást szeretne.

Több fronton szükséges a változás, változtatás - de leginkább Isten beavatkozására van szükségünk!

Sanyi írta...

Zsolt ugy latom hogy racionalisan latod a helyzetet. A mai Hit hangjai enekek,es az ugymond"irott" enekek az 50es-60-as evekben igenis a kornak megfelelo stilusban irodtak. Ne velejtsuk azt se el hogy a szuleim elmodasa szerint volt is gon a mai irott enekekkel az akori idoben,tobb fiatalt is fenyitettek ezert, most meg az az igazi. Ha ez igy van hol a kovetkezetesseg koreinkben?
Szerintem kozossegeinkben nem hiszem hogy valakik is rock-ot jatszananak. Amiert gitart ,basszgitart es esetleg meg dobot is hasznalnak nem azt jelenti hogy most elfajultak a dolgok,eltertek a hittol.
Velementem szerint nem kell bolhabol elefantot csinalni.

Névtelen írta...

Nagyon nehéz ma megtalálni a helyes "stílust".De az az ún.rágógumi "zene" ami tombol sok ifjúsági konferenciákon(silány zene, gyakran ismétlődő szöveg,sok esetben szerelmes dal is lehetne ha pl. Jézust a szerelmem nevére cserélem fel stb.)teljesen elutasítandó, semmi köze nincs Istenhez.Szerintem az ilyenek feltétlenul érvényesülni akarnak zenei téren de az egyházban.
Nem akarok sértegetni de gyakran nézem közvetítésen keresztul az istentiszteleteket és az egyik váradi gyulekezetben rendszeresen ilyen semmitmondó érzelgős énekeket énekelnek.Se teteje se alja de meg mondanivaloja sem.Csak sajnálni tudom szegény idősebb testvéreket akik képtelenek bekapcsolodni az éneklésbe.
Véleményem szerint az értékes ének(zene+szöveg)megállja a helyét évtizedeken keresztül. Azok a hirtelenlefordítotthillszongos valamik meg olyan gyorsan kihullanak mint amilyen gyorsan lefordították(legtöbbször bikfamagyarra).
Isteni bölcsesség és igazi muzikalitás szükséges ahhoz, hogy olyan énekeket énekeljünk amelyek minden követelménynek megfelelnek.

Névtelen írta...

Nagyon helyes, hogy végre szóba kerül az elvilágiasodást elmélyítő egyik legrombolóbb eszköz, a keresztyén köntösbe bujtatott világi zene; mert valójában erről van szó! Ha pedig őszintén kívánjátok Krisztus gyülekezeteinek megszentelődését és Istent dicsőíteni, akkor nem csak bloggokon szükséges erről nyilatkozni, hanem a Szövetség minden létező vezető fórumán kellene az elvilágiasodás ellen tenni. És nemcsak a zenével, hanem a többi dologgal kapcsolatosan is, amelyet Borzási István lelkipásztor a pünkösd nagyhetében feltöltött cikkében megnevez.
Tisztelettel
Ifj. Chiciudean Miklós

Vári Zsolt írta...

Ha egyszer laodicea kivetette Krisztust, akkor már semmin sem kell csodálkozzunk. Lehet szellemben énekelni Szent Szellem nélkül is. És ennek a vallásos nemzedéknek, mi más kell, ha nincs Krisztus akkor jó az érzelgős zene is, ami az érzelmeket felhevíti és elfeledteti Krisztus hiányát.
rejtettmanna.blogspot.com

Névtelen írta...

...a zene az egyik dolog, ami a keresztyéneket megosztja.Nagyjából egyetértek a fenti elemzéssel de erről a témáról nagyon sokat lehetne írni, elemezgetni.Egyoldalú az elemzés. Meggyőződésem, hogy nem a zene miatt üdvözül az ember.Szánalmas az az ember is aki az ún. KKZ műfajnak adja át magát és "el lágyul" és az is, aki a régi hithangos zsoltárokat énekli rutinból.Isten nem a zenét nézi hanem a szívet.Nem a hangszert hanem a zenészt!
G.Z.

Sanyi írta...

Kedves G.Z ,ugy latom a szog fejere utottel,en is tokeletesen egyet ertek veled.Nem a stilus a lenyeg hanem a sziv.
De felmerul a kovetkezo kerdes amirol Deak Zsolt testverem is irt:mit probalunk nyujtani a mai fiatal nemzedeknek zenei teren?
A pengetos meg a fuvos nem igazan hatja meg a mai generaciot,szerintem ezek mar kulturmusor szinten vannak az istentiszteleteinken.Ezzel nem azt akarom mondani hogy kivetnivalok,de teny hogy a mai nemzedek nem talalja fel benne magat. Azt se mondom hogy engedjuk be a rockzenet a gyulekezeteinkben de van egy egezsegges KKZ is velemenyem szerint ,es ehhez adjon az Ur bolcsesseget,hogy latasunk legyen ezen a kenyes teren is.

Névtelen írta...

...egyébkent szerintem is a pengetős csak a kultúrműsor része.semmi több.a fúvószenekar az önmagáért beszél, annak helye van bármilyen istentiszteleten akár kisebb együttesként akár mint nagyobb zenekar.de ez csak az én véleménye.(egyes szilagysagi gyülekezetek megköveznének ezért:)

Sanyi írta...

A masik dolog pedig az hogy keverjuk az elvilagiasodast,es a modern iranyzatokat. PL a Hit Hangjai amikot megjelentek(nem tudom pontosan mikor de nem mostanaban szerintem az 1900 evek elejen) igenis az akkori kor zenei vilagat kepviseltek. Az akkori testverek is ilyen ugyet csinaltak vajon belole? Nem tudom . Teny az hogy valtozasra van szukseg e teren is. Visszaterve egy kedves nevtelen testvere irasahoz aki a semmitmondo szovegeket serelmezi,annyit mondanek csak,hogy a mai ugymond KKZ szovegei szemelyesebbek,es konkret megtapasztalasokrol szolnak(Isten kozelsege,szeretete stb) mig a hagyomanyos enekekei teologiai alapelvekrol,ez a lenyeges kulombseg koztuk,de ez csak szemelyes velemeny.

Névtelen írta...

Vajon mennyire épitőek a Gaither koncertek? Minőség van de belőlük nekem nem Isten dicsőitésének a vágya ragyog ki egyedül. Mi a helyzet a pengetős, fúvós zenekarokkal ahol csak a dallam van? Mondhatjuk-e ezekre is, hogy a másodlagos dolgokra fektetnek hangsúlyt? (Arra még nem jöttem rá hogyan lehet missziózni velük). A cikkel teljesen egyetértek, örülök, hogy valaki megfogalmazta ezeket a fontos gondolatokat.

Névtelen írta...

Örülök én is,hogy felvetődött ez a téma,amikor sajnos a világ jön be a gyülekezetekbe és nem fordítva.Valóban elég silánynak tartom én is azokat a pár soros énekeket amelyeket"orrvérzésig" ismételgetnek és sokszor fülsiketitő zajban!?Nem értem,hogy mi köze van az ilyennek az Isten dícsőitéshez.Egy régi,de sokat mondó versből idéznék:"Neked haladni kell a fejlődő korral,Mért maradnál az egyszerű Jézussal"(részlet a Sátán missziója című versből),És ez sajnos nem csak a zenére jellemző,hanem viselkedésre,kapcsolatokra.öltözködésre,stb.Kedves "fejlődére vágyó fiatalok vigyázat nehogy a Sátánnak missziózzatok!!!
Tibi

db írta...

3 gondolat:
1. nem hinnem hogy a fuvoszene es a pengetos csak kulturmusor lenne a gyulekezetben. az a helyzet, hogy sokkal kevesebb erofeszitest igenyel KKZ-t jatszani, mint egy Hit Hangjai (HH) eneket negyhangra; sokkal konnyeb ugralni, visitani es tapsolni a tomegben, mint megszolaltani egy tubat ahogy illik, vagy pengetoszenekarban szolgalni.

2.Amikor a HH-ban levo enekeket irtak, akkor sem az akkori divatot tukroztek (beatles, jimi hendrix, rolling stones) ellenben ma egeszen elmosodtak a hatarvonalak a kersztyen es a vilagi zene kozott.

3.Alternativa?! nekem NEM kell alternativa! en nagyon szivesen eneklem a HH enekeket. azoknak az enekeknek a szovege is van legalabb annyira sokatmondo, mint pl hillsong-hosanna, mws-a new hallelujah.

Sanyi írta...

Kegves db.

csupan a 2. gondolatodhoz szolnek par szot.A HH nem a 60 az evekben irodtam hanem joval azelott igy nincs is hogy kovessek Jimi Hendrix-et vagy a Rolling Stones-t. Amugy mit szolsz a kovetkezo linkhez?
http://www.youtube.com/watch?v=KXkBKd9Twg4&feature=related
Ezt is bevagjatok a KKZ koze?.
Ha igen elarulom hogy egy baptista gyulibol valo.Szerintem erre a stilusra rafogni hogy "ordogi misszio" valmero es felelotlen kijelentes.

Névtelen írta...

Szükséges a helyzetelemzés, a bűnbánat, a megalázkodás, könyörgés a Lélek megelevenítésért, úgy egyéni, mint gyülekezeti életünkben. Veszélyes egy dolgot, mint pl. a KKZ-t,kinevezni főbűnösnek és gyülekezeteink fő kártevőjeként megbélyegezni! Tudom, ezt senki nem mondta így ki nyíltan, mégis nagyon kiéleződött a vita egy témára. A sátán nem válogat az eszközökben és személyekben, és ha nem vigyázunk, akkor ő becsap minket. A zene, öltözködés, és még sok más dolog is szüntelen változik az idővel, és az adott kor divatjával. Ha gyülekezeti múltra tekintünk egy kicsit vissza, akkor sok olyasmit veszünk észre, amit ma már megmosolygunk, pedig akkor nagyon komolyan vettek. Például a nyakkendő viselése, asszonyok fejének befedése, hosszú haj, farmer, TV birtoklása egy hívő családban, stb. Ezek közül ma már sok minden aktualitását vesztette, mert ezek olyan dolgok, amik változnak folyamatosan az idő múlásával. Ilyen a zenei ízlés is. Nincs két ember, akinek egyforma zenei ízlése lenne!!! Ezért látom veszélyesnek a dalok kategorizálását, mert nem lehet minden dalnak a hátterét és szerzőjét ismerni, és ezért nagy a hiba lehetőség. (Keith Greennek a Teremts bennem tiszta szívet dalát a 60'-as és 70'-es évek ébredési énekeihez sorolni nem tanácsos, mert ha valaki, akkor ő kontemporán, azaz kortárs zenét játszott)
Ahogy már több hozzászólásból kicsengett, a lényeg az, hogy milyen a szív állapota. Egy Hillsong dalt is feltud használni a Szentlélek, ha tiszta szívből fakad és Istent magasztalja! Nem lehet sablont felállítani, csak irányelveket. Óvakodjunk a bigottságtól és a merevségtől, ne féljünk az újtól, mert nem biztos, hogy az feltétlenül rossz, de figyeljünk mindenben Istenre. Sajnos vannak olyan gyülekezetek, ahol a "Szent Lelket" az elektromos árammal együtt adják, és ha nincs hangerő, tram-tram, akkor oda minden hatás, és erő. A tartalomnak mindig fontosabbnak kell lennie a formánál. Adjon az Úr bölcsességet, szeretet és örömet a zenei dolgok területén is!
Levi

Névtelen írta...

Hát ez is egy vélemény... reméljük nem kerül bele az alapszabályzatba.

Borzási István írta...

Hiú reményeket táplálsz. Ne légy annyira biztos benne.

Névtelen írta...

Tényleg komolyan kell venni a KKZ-ben rejtőző nyilvánvaló veszélyeket! Viszont, nem minden rossz, ami új, vagy új elemeket tartalmaz! A TV sem rossz, csak ha rosszra használják, pedig gyerekkoromban igen ellenezték a használatát!

Tudnék kapásból említeni néhányat azon zenékből, amik nem tartoznak a KKZ kategóriába, és semmivel sem "mélyebb" tartalmúak ezeknél.

"Tudták, hogy bűnbánatot tartani és megtérni nem lehet nevetve." Ehhez csak annyit, hogy a megtérés kiválthat örömet a megtért emberekből, vagy nem? Ez akár zene útján is megnyilvánulhat!

Borzási István írta...

Sajnalom, hogy sokan tovabbra is nevtelensegbe burkoloznak, amikor velemenyt mondanak. Ez egyszeruen erthetetlen. Vagyis, ertem en, de megsem ertem...

Amikor a TV megjelent, akkor nem a lelki emberek vettek eloszor maguknak... Es hasznalatuk sem mondhato epp pozitivnak, abban az idoben: hatasa mindenutt karos volt. Ma is az. Csupan a kultura valtozott.

Ugy tunik, hiaba magyaraztam, hogy a KKZ alatt nem altalanosan az osszes uj eneket ertem, vannak akik tovabbra is nyitott ajtokat dongetnek. Minden silany es igenytelen enekles elitelendo. Istennek a legjobbat kell adni, nem pedig a leggyengebbet. Silany enek nemcsak az ujabb enekek kozott van, hanem a '60-as ebredes enekei kozott is, sot, meg a kiadott enekeskonyveinkben is! Sajnos. Ennek ellenere, tovabbra is elitelendo a zeneileg, lelkileg es irodalmilag sekelyes enek, akarmilyen korbol szarmazzon!

A megterest koveti az orom, de soha NEM elozi meg. A baj abban van, amikor nemcsak az oromet, hanem a bunbanatot is hallelujazva es ugralva probaljak "atelni" es "kinyilvanitani". Ideje van a sirasnak es ideje a nevetesnek.